Inspiráció minden héten

Blog

Nem tökéletes kell, hanem megfelelő!

Mennyire jó lenne, ha az életünkben azonnal és tökéletes helye lenne az újdonságoknak, illetve a változásoknak! Tapasztalatból tudjuk, hogy ez nem így működik, és ezt a kutyázásban is nagyon jól ismerjük. Akkor mire érdemes figyelnünk a tökéletes pillanat keresése helyett?

Röviden:

  • Olyan nincs, hogy valamilyen változás, vagy újdonság számára ideális az időpont, mert az életed és a munkád ehhez túl összetett.
  • Hanem olyan van, hogy megérted a rendszer működését.
  • Azt, hogy milyen tényezők játszanak nagy szerepet most, és milyen tényezőkre hatna az új dolog, amit behozni készülsz.
  • Illetve képbe kerülsz azzal is, hogy amiben most vagy, az mennyire jellegzetes példája annak, ahogy általában élni és működni szoktál, és hogy ebben könnyen van-e helye annak, amit éppen elindítani szeretnél.

Nézd meg a videót a részletekért, de ha azt találod, hogy nem, akkor fel tudod tenni magadnak a kérdést, hogy mi mindenen kell változtatni ahhoz, hogy igenis beférjen az az újdonság – ha fontos számodra annyira, hogy emiatt hajlandó legyél ellépni attól, ahogy eddig csináltad a dolgokat.

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

A mai témánkat egy közelmúltban folytatott beszélgetésem juttatta eszembe, ami ráadásul nem is a kutyázáshoz kapcsolódott. Arról mesélt az illető, hogy a munkahelyén szeretne valami jelentős, új dologba belefogni, és azon dilemmázik, hogy vajon ezt mikor érdemes megtenni.

Az első dolog, ami feljött, hogy úgy tűnik, soha nem tökéletes az időzítés. A másik, ami eszébe jutott, hogy azért kellene ebbe az egészbe most belefogni, mert most nagyjából nyugiban vannak. Arról beszélgettünk, hogy vajon mit érdemes annak kapcsán mérlegelni, amikor valamilyen változtatást vagy valamilyen újdonságot szeretne bevezetni. Azt vettem észre, hogy csupa olyan szempontot vettünk végig, ami a kutyázásból nekünk nagyon jól ismert, így szerintem hasznos, ha ezeket mi is megnézzük.

Soha nem tökéletes az időpont?

Először is ott van az az érzés, hogy soha nem tökéletes az időpont. Azt kell, mondjam, hogy ez minden bizonnyal így is van. Ahelyett, hogy ez ilyen nagyon lelombozna, érdemes kicsit mögémenni, hogy mi miatt történik ez így.

Szerintem egyszerűen az van, hogy az életünk, illetve a munkánk mindig túlságosan komplex ahhoz, hogy a sok-sok tényező együttállásában lehessen ideálisat találni. Éppen ezért ahelyett, hogy azt néznénk, hogy az adott pillanat vajon tökéletes-e, sokkal hasznosabb megérteni azt, hogy milyen tényezők vannak jelen az életünkben vagy a munkánkban, amire ez a dolog hatni fog, és amiket figyelembe kell venni akkor, amikor igyekszünk teret találni ennek az újdonságnak, illetve a változásnak.

Tedd fel magadnak ilyenkor azt a kérdést, hogy mik azok a területek, mik azok a részletei az életednek vagy a munkádnak, amik szerepet játszanak pillanatnyilag. Mi az, ami sok idődet elviszi, sok figyelmedet igényli? És mi az, amit az újdonság vagy a változás, amit meghonosítani tervezel, érinteni fog?

Amikor ezzel megvagy, ahelyett, hogy a tökéletes időpontot keresed, rá tudod irányítani a figyelmedet arra, hogy mik azok az előfeltételek, amiket a különböző területeken meg kell teremteni ahhoz, hogy nem tökéletes, de megfelelő tudjon lenni az alkalom arra, hogy belekezd az újdonságba.

Nyugi van, ezért most változtassunk?

A másik szempont, ami feljött, hogy vajon az, amikor éppen nyugisnak tűnik a helyzet, jó időpont-e arra, hogy valami újba kezdjünk, vagy valamilyen változást elindítsunk. Itt hadd csatoljak vissza arra, hogy miről beszéltek az állatvédő szervezetek a Covid időszaka alatt az örökbefogadások kapcsán.

Lehet, hogy te is hallottál arról a jelenségről, hogy amikor a Covid időszakában nagyon sokat voltak otthon az emberek, mindenki azt gondolta, hogy tök megfelelő az élete arra, hogy kutyát vegyen maga mellé. Mert hát otthonról dolgozik, úgy sincs nagyon hova menni, a korábbi programok kiestek az életéből. Tehát ott van egy csomó elérhető idő és energia, amit milyen jó lenne kutyázásra befektetni.

Milyen kérdést tettek fel rögtön az állatvédők? Hogy oké, most ebben a nagyon speciális, korlátozott helyzetben ez így van, de vajon mi fog történni ezeknek az embereknek az időbeosztásával és a preferenciáival akkor, amikor már nem a járványügyi rendelkezések határozzák meg, hogy hova lehet menni? Hanem az, hogy ők milyen életet szeretnének, hogyan akarják a mindennapjaikat megszervezni. És vajon ebben ugyanilyen jó helye tud-e lenni egy kutyának akkor is, amikor visszakerülnek a programok, ne adj’ Isten, újra be kell járni az irodába? Tehát megszűnik az a „boldog, békés” otthonülős időszak, amit a Covid csinált.

Hasonló átmeneti, mondhatni mesterséges, békés időszak előállhat a munkában is. Képzeld el azt, hogy két nagy projekt vagy megrendelés között vagyunk, vagy éppen mindenki szabadságon van, és ezért nem történik semmi. Ilyenkor könnyű azt gondolni, hogy hogyne, beférne még az, hogy heti néhány óránkat erre vagy arra dedikáljuk.

Ehelyett vizsgáljuk meg, hogy az az időszak, amiben vagyunk, mennyire jellemző példája annak, ahogy általában a dolgok nálunk menni szoktak. Ez egy jó kiinduló alap lehet ahhoz, hogy a meglévő rendszerbe be tudjuk-e illeszteni azt, ami éppen felmerült, amit csinálni akarunk. Lehet, hogy az az első válasz, hogy hát a megszokott mindennapokba, úgy, ahogy eddig csináltuk, nehezen férne be. De ez a dolog nekünk fontos, és ezért hajlandóak vagyunk változtatni bizonyos dolgokon azért, hogy teret és időt teremtsünk ennek az újdonságnak.

Vidd el ebből a részből, kérlek szépen azt, hogy olyan nincs, hogy valamilyen változás, vagy újdonság számára pillanatnyilag ideális az időpont. Hanem olyan van, hogy megérted a rendszer működését. Megérted azt, hogy milyen tényezők játszanak nagy szerepet most, és milyen tényezőkre hatna az új dolog, amit behozni készülsz. Illetve képbe kerülsz azzal is, hogy amiben most vagy, az mennyire jellegzetes példája annak, ahogy általában élni és működni szoktál, és hogy ebben könnyen van-e helye annak, amit éppen elindítani szeretnél. Ha azt találod, hogy nem, akkor fel tudod tenni magadnak azt a kérdést, hogy mi mindenen kell változtatni ahhoz, hogy igenis beférjen az az újdonság – ha fontos számodra annyira, hogy emiatt hajlandó legyél ellépni attól, ahogy eddig csináltad a dolgokat.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Belső körhöz! Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy biztosan megkapd a Legyél Mindig Kutyás! tartalmakat.