Inspiráció minden héten

Blog

Mit vársz egy növekvő kölyöktől? És a saját fejlődésedtől?

Egy kölyök felnövését nagyon rendben lévőnek látod. Mi az, amit ebből a folyamatából ismersz, és visszaköszön a te fejlődésedben is?

Röviden:

Fontos, hogy hogyan gondolkozol a fejlődésről! Emlékeztetőnek használd, amit a kölyökkutyák növekedése kapcsán tudsz:

  • A fejlődéshez idő kell. Számíts rá, hogy mennyi, és ezt fogadd el.
  • A kicsi nem rossz, hanem más. Vagyis ha valami még nem megy, az pontosan ennyit jelent: még nem.
  • A fejlődésnek vannak lépési, amiket jó ismerned.
  • A fejlődés akkor is történhet, amikor épp nem azzal foglalkozol. Sőt, időnként pont hogy muszáj megállni.

Nézd meg a videót a részletekért, de azért legyél tudatos kérlek azzal kapcsolatban, hogy hogyan gondolkozol a fejlődésről, mert ez fog olyan elvárásokhoz vezetni, amik előrevisznek.

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

Elém került ma egy kép egy kölyök juhászról, ami azt mutatta meg, hogy az eb 7 hét alatt hogyan növesztett apró, lógó fülecskékből hatalmas radarokat. A fül az én szememben a növekedés szimbólumává vált. Sage-nek sosem voltak ilyen igazi iszonyatos óriás fülei, de mindig a fülei jelezték előre, amikor a kiskutya nőni készült. Meg lehetett figyelni, hogy ha a kiskutya növesztett a füleken, akkor azt követte az egész eb. Egy darabig ez igaz volt a lábakra is, de a legbiztosabb jelzés a fül volt.

A cukiság-faktor mellett van még egy oka, hogy miért hozom fel a kölykök növekedésének témáját. Az agility edzéseken és a személyes fejlesztői munkámban is gyakran találkozom azzal, hogy az emberek hogyan gondolkodnak a fejlődés folyamatáról, és ezen keresztül milyen elvárásokat támasztanak az előrehaladásukkal szemben. Tony Robbins beszél arról, hogy azon múlik, hogy hogyan érezzük magunkat, hogy amit tapasztalunk, milyen viszonyban van az elvárásainkkal. Ha a tapasztalataink összhangban vannak az elvárásainkkal, vagy túl is szárnyalják őket, jól fogjuk érezni magunkat. Ha viszont az elvárásaink múlják felül a tapasztalatainkat, jönnek a rossz érzések. Ebből az is következik, hogy ha alaptalan vagy túlzott elvárásaink vannak, szépen kitesszük magunkat a rossz érzéseknek. Ami egy fejlődési folyamatban pont arra lehet jó, hogy hagyjuk a fenébe az egészet.

Innen nézve igenis megéri foglalkozni azzal, hogy hogyan gondolkozol a fejlődésről, mert ebből születhetnek olyan elvárások, amik a fejlődés, és nem a feladás irányába vezetnek. És mi az, amire ráláthatsz egy kölyökkutya növekedési folyamatán keresztül?

1. A fejlődéshez idő kell: Egy kölyök esetében tudod, hogy 12, 18 vagy akár 24 hónap alatt fog felnőni, és meg sem fordul a fejedben, hogy ezzel baj lenne. Ehhez képest az emberek simán jönnek azzal, hogy bár életükben nem foglalkoztak nyújtással, már harmadik hete keccsölnek a spárgával, és még mindig hiányzik egy csomó. Mindenki fejlődési folyamata egyedi, de érdemes tájékozódnod róla, hogy nagyságrendileg meddig tart elérni, amit szeretnél. És ezt szánd rá, ahelyett, hogy elveszed a lelkesedésedet egy irreális elvárással.

2. A kicsi nem rossz: Egy kölyökről tudod, hogy nem olyan, mint egy felnőtt, de ezt másnak látod, nem pedig rossznak. Ezzel szemben gyakran találkozom a kutyasuliban is azzal, hogy „ők tudják. mi meg nem tudjuk, ezért mi rosszak vagyunk.” A „rossz” helyett választhatsz tetszés szerint mást: tehetségtelenek, ügyetlenek, bénák, kétbalkezesek. Pedig arról van szó, hogy vannak, akik ezt már tudják, mi pedig még nem. Carol Dweck egy külön TED előadást szentel a „még” erejének. Az, hogy még nem, nem azt jelenti, hogy soha nem is. Vedd észre, ha belecsúszol a címkézésbe, és fogalmazd át magadban arra a formulára, hogy „még nem”.

3. A fejlődésnek vannak lépései: Itt jutunk vissza a fülhöz. Hogy a kölyök esetében tisztában vagy vele, hogy nem egy levegőre megy az egész növekedés. És a következő lépésnek még előjele is lehet, mint Sage-nél az előreszaladó fül. A fejlődési lépésekkel fontos minden fejlődési folyamatban foglalkozni. Tök jó tudni, hogy mi a végcél, például áprilisban ott akarok lenni a félmaratonon, de ugyanilyen fontos azt is tudni, hogy a saját fejlődésem következő állomása a 4 km jövő hét végére. Ha a kiindulásnál csak a végcélra koncentrálsz, félő, hogy akkorának fog tűnni a távolság, hogy inkább bele sem vágsz. Éppen ezért igyekezz mindig megfogalmazni azt is, hogy mi a következő egy lépés előre.

4. A fejlődés akkor is történhet, amikor épp nem azzal foglalkozol: A kiskutyás párhuzam számomra az, amikor reggel nézed, hogy ez a kölyök nagyobb, mint este volt. Sage-dzsel rengetegszer volt ilyen. Éjszaka mindenki aludt, és senki nem azzal foglalkozott, hogy a kölyök nőjön. Persze, ez itt sántít, mert a kölyök szervezete dehogynem foglalkozott vele, de én minden esetre nem. Az viszont jellemző, hogy a gyakorlások szünetében – amikor nem is foglalkozol vele – érik egy készség. Agility-ben sokszor van, hogy végre összeáll valami, ott és akkor megállunk, és legközelebb kisimulva, beérve vesszük elő újra. Ez abból a szempontból is lényeges, hogy ne told túl. Van, amikor elérsz egy pontra, ahonnan az visz előre, hogy pihensz, vagy mással foglalkozol.

Szóval legyél tudatos kérlek azzal kapcsolatban, hogy hogyan gondolkozol a fejlődésről, mert ez fog olyan elvárásokhoz vezetni, amik előrevisznek. Emlékeztetőnek pedig gondolj a kölyökkutyákra: a fejlődéshez idő kell, a kicsi nem rossz, a fejlődésnek vannak lépési, és akkor is történhet, amikor épp nem azzal foglalkozol.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Belső körhöz! Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy biztosan megkapd a Legyél Mindig Kutyás! tartalmakat.