Inspiráció minden héten

Blog

Mit jelent kutyásnak lenni?

Mindig arról hallasz tőlem, hogy a saját működésed egy-egy szelete, amit jól ismersz a kutyázásból, hogyan hasznos az életed egyéb területein. Arról azonban sokkal kevesebbet beszéltünk, hogy mit is értek az alatt, hogy kutyásnak lenni. Nézzünk rá most erre!

Röviden:

Még csak kutya sem kell feltétlenül ahhoz szerintem, hogy valaki kutyás legyen. Kell azonban egy különleges kapcsolat, ami a saját kutyáihoz fűzi, fűzte az embert. Ezt pedig 4 dolog biztosan jellemzi:

  • Szeretet, kapcsolódás
  • Felelősségérzés
  • Elhivatottság
  • Kutyás életmód

Nézd meg a videót a részletekért, hogy mit jelent kutyásnak lenni személyes fejlődési szempontból.

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

Amikor elkezdtem csinálni ezt a mostani anyagot, arról terveztem beszélni, hogy mi van a kutyázáson túl, és az miért fontos. Ha már mindig ezt hallod tőlem, hogy terjeszd ki tudatosan a kutyázásban jól bevált működéseidet az életed más területeire is, jó tisztázni, hogy mik is ezek.

Csakhogy ehhez kell még valami: érteni, hogy mit jelent kutyásnak lenni. Biztosan van ennek számos lehetséges megközelítése. Én most azt szeretném megosztani, hogy mit értek alatta akkor, amikor kutyásokat igyekszem támogatni abban, hogy az egész életükre kiterjesszék mindazt, ami miatt annyira imádnak kutyázni, hogy ezáltal elérhessék a kiteljesedést. Vagyis mit jelent kutyásnak lenni személyes fejlődési szempontból.

Különböztessünk meg két dolgot: vannak, akiknek van kutyájuk, és vannak kutyások.

„Mindig volt nálunk kutya…”, hallom gyakran a környezetemben. Azoknak, akik mesélik, ez valami olyasmit jelent, hogy volt egy eb, akiről tudtuk, hogy van, valaki gondoskodott róla, de nem tartozott hozzánk, még inkább mi nem tartoztunk hozzá. Együtt éltek vele, de nem lettek kutyások. Nekem ők azok, akiknek van kutyájuk.

Mások akkor is kutyásnak vallják magukat, ha épp nincs kutyájuk. Az én életemben is volt egy négyéves időszak, amikor azt tartottam helyesnek, hogy ne legyen velem kutya, mert nem tudtam volna megadni neki mindazt, amire szerintem szüksége lett volna.

Ha még csak kutya sem kell feltétlenül ahhoz, hogy valaki kutyás legyen, akkor mégis mi teszi a kutyást szerintem?

1. Szeretet, kapcsolódás: Sok metaforával le lehet írni, hogy mit jelent számunkra a kutya: barátot, társat, családtagot. Ami minden kutyást egyformán jellemez az a szeretetkapcsolat, ami a kutyájához fűzi.

2. Felelősségérzés: Tudod, ahogy a Kis hercegben van: „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” Ez az, ami elvezet minket oda is, hogy jobb, ha egy adott pillanatban pont azáltal vagyunk kutyások, hogy nem veszünk magunk mellé kutyát.

3. Elhivatottság: Ha már van egy (valahány) kutyánk, akihez kötődünk, igyekszünk jól csinálni. Fejlesztjük magunkat, új készségeket sajátítunk, el és belenézünk abba a tükörbe, amit a kutya tart elénk.

4. Életmód: A kutyás életében szervezőelv a kutya. Nem feltétlenül az egyetlen, az egyik. Ez az, amire kötöttségként utalnak a nem kutyások. Számunkra ez nem kötöttség, mi azt választottuk, hogy így szeretnénk élni. Kutyásan.

Láthatod, hogy amikor kutyázásról beszélek, arra a kapcsolatra gondolok, ami az egyént a saját kutyáihoz fűzi. Lehet, hogy valakinek a hivatása is a kutyákhoz fűződik, lévén például állatorvos, kutyakozmetikus, fizioterapeuta, agility edző, oktató egy kutyaiskolában, vagy állatfelszerelés kereskedő, azonban amikor engem hallasz kutyázásról, kutyás élményekről beszélni, én arra a személyes szintre utalok, amin az egyén a saját kutyáihoz kapcsolódik.

Ha van kedved, nézz rá, hogy neked mit jelent kutyásnak lenni! Hogy vagy a szeretetkapcsolattal, a felelősségérzéssel, az elhivatottsággal és az életmóddal? Mit mond ez neked saját magadról?

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Belső körhöz! Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy biztosan megkapd a Legyél Mindig Kutyás! tartalmakat.