Inspiráció minden héten

Blog

Mikor kezdj listákat írni? Most!

Mikor van a legnagyobb szükséged egy jó ellenőrzőlistára? Amikor ott vagy a helyzetben. A hiányát pedig nagyon sokszor csak utólag érzékeled. A legjobb, amit tenni tudsz, hogy tanulsz ebből a tapasztalatból. Íme a hogyan!

Röviden:

  • Egy jó ellenőrzőlistára a legnagyobb szükséged mindig akkor van, amikor épp ott vagy a helyzetben. Azt, hogy mivel jár a hiánya, sokszor csak utólag veszed észre.
  • Amikor ismétlődő módon ugyanazokat a dolgokat kell végigcsinálnod, vagy ugyanazokat a dolgokat kell összepakolnod, és nincsen listád, minden egyes alkalommal bele fogod tenni a mentális erőfeszítést abba, hogy végiggondold, hogy mi mindenre van szükséged.
  • Vagy listákkal dolgozol ilyenkor, ami egyszerűen kapacitást szabadít fel neked, és ezáltal hozzájárul a hatékonyságodhoz.
  • Ha van egy olyan jól átgondolt menetrended, folyamat leírásod, összepakolós listád, ami tényleg szolgálja azt, hogy minden igényed és minden szükségleted ki legyen elégítve az adott helyzetben, akkor legalább azt megtetted, amit neked van lehetőséged megtenni az adott helyzetben.
  • Ezt szoktuk úgy is mondani, hogy megtetted azt, ami belül van a befolyásolási körödön.

Nézd meg a videót a részletekért, de a listák révén a maximálisra növelheted az esélyét annak, hogy jól tudj teljesíteni, és ki tudd hozni magadból a maximumot akkor is, amikor beüt valami váratlan.

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

A listák és a listaírás szimbóluma számomra mostanában egy klikker. Azért, mert pillanatnyilag itt van a kezemben, és a zsebemben hoztam magammal. Ahelyett, hogy a helyén lenne abban az övtáskában, amiben azokat a kutyás felszereléseket hordom, amiket szeretek magamnál tartani, és az is jól jön, hogyha magamra tudom akasztani őket. Kérdezheted, hogy hol van ez az övtáska?

Az őszinte válasz az, hogy a legutóbbi versenyünk helyszínén, ahol sikeresen ott felejtettem a bemelegítő rész csücskében. Ahol letettem az egyik futamunk előtt, majd utána elfelejtettem összeszedni, és boldogan eljöttünk a versenyről. Autóztunk haza egy órát, és otthon csak pakolás közben jöttem rá, amikor megtaláltam a nagy táskámban a klikkert, hogy hopp, ha a klikker itt van, és nincs itt a nagy táskában az övtáskám, akkor az bizony ott maradt a versenyen.

Ebből a röpke kis történetből szerintem egy csomó mindent tetten lehet érni a listákkal és a lista készítés előnyeivel kapcsolatban – a kutyázásban és bőven azon túl is. Nézzük, hogy mik ezek!

1. Felszabadítanak!

Egyrészt ott van az, hogy ha listákkal dolgozol az ismétlődő helyzetekben, ezek egyszerűen kapacitást szabadítanak fel neked, és ezáltal hozzájárulnak a hatékonyságodhoz.

Az agility esetében ez úgy néz ki, hogy egy versenyre egy csomó mindent viszel magaddal, még akkor is, ha azt gondolod, hogy nagyon egyszerű felszereléssel mész. Adja magát, hogy el kell menned neked, és a megfelelő kutyáidat el kell vinni magaddal. Feltétlenül szükség van még egy teljesítménykönyvre és egy oltási könyvre ahhoz, hogy az adminisztratív keretek adottak legyenek ahhoz, hogy részt vegyél a versenyen.
De emellett nálam fontos az is, hogy a megfelelő kutyás felszereléseket vigyem magammal. Azt a nyakörvet, azokat a pórázokat, azt a játékot, olyan jutalomfalatot úgy összekészítve. Meg vigyem azokat a dolgokat is, amiből majd árnyék lesz, amire ülni tudunk, amiből a kutya inni fog. Nem mellesleg azt is, amit én fogok enni és inni. Egy csomó versenyen van már büfé, de nem biztos, hogy akkor fogod a legjobb atletikus teljesítményt leadni, ha menet közben benyomtál egy jó kis lángost tejföllel meg sajttal.

Szóval egy csomó minden van, amit össze kell készíteni, amikor elindulsz egy versenyre. Megteheted azt, amit én szoktam pillanatnyilag csinálni: hogy ezt minden egyes verseny előtt szépen végiggondolom nulláról. Oké, akkor a kutya papírok rendben vannak-e, felszerelés rendben van-e, kutya mit iszik, mi mire ülünk, mit eszünk, mit iszunk. Pedig ennél sokkal egyszerűbb lenne, ha egyszer rászánnám azt a 10 percet, amit a végiggondolásra fordítok, és le is írnám a dolgokat. Hogy tudjam, hogy mi az, amit legközelebb csak teljesen monoton módon be kell pakolni.

Mondom mindezt úgy, hogy nagyon sok éven keresztül jártunk kutyával sátorozni, ami megint egy rakat cucc összepakolását igényelte. És én évente kétszer nem voltam rest papír alapon újraírni a listáimat. Míg egyszer csak a homlokomra csaptam, hogy „dehát Gabi, a jó ég áldjon meg, írd be ezt az egész cuccot egyszer egy excelbe, és akkor örökre meglesz”.

Hozzáteszem, hogy ha lett volna egy ilyen ellenőrzőlistám arról, hogy mit vittem magammal a versenyre, akkor ez a visszapakolásnál is nagyon sokat segített volna – és most nálam lenne az övtáskám. Úgy tűnik, ez a verseny helyszín van elátkozva ilyen ott felejtem a cuccokat-szempontból. Amikor legutóbb jöttünk haza ugyaninnen, akkor egy 15 percnyi távolságnál csaptam a homlokomra, hogy „hopp, a teljesítménykönyvünk ott maradt”, és akkor még szépen visszafordultunk és visszamentünk.

Szóval egyrészt ott van az, hogy ha ismétlődő módon ugyanazokat a dolgokat kell végigcsinálnod, vagy ugyanazokat a dolgokat kell összepakolnod, és nincsen listád, minden egyes alkalommal bele fogod tenni a mentális erőfeszítést abba, hogy végiggondold, hogy mi mindenre van szükséged. Ez bizonyos esetekben jobban fog menni, máskor meg kevésbé jól.
Ha viszont van egy listád, akkor semmi más dolgod nincs, mint azt elővenni, és teljesen mechanikus módon végigmenni rajta. Mert tudsz a saját korábbi bölcsességedre és saját korábbi tapasztalataidra építkezni.

2. Ez rajtad múlik!

Aztán a másik dolog, hogy a listák által tudod elkezdeni uralni azokat a dolgokat, amik belül vannak a befolyásolási körödön. Nézd azt a példát, hogy nekem hogyan sikerült ottfelejteni az övtáskámat a versenyen. El szoktam vinni magammal, amikor bemelegíteni megyek, de a pályára nem szoktam felvinni. Ebből az adódik, hogy valahol a bemelegítő terület szélén, ha éppen azt használtam, vagy valahol a helyszín csücskében ezt én le fogom pakolni. És ha minden jól megy, amikor lefutottuk a futamunkat, eszembe fog jutni, hogy visszamenjek és összeszedjem a cuccomat.

De most legutóbb az történt, hogy nem ment minden simán: Nehezen jutottunk be a ringbe. A rajtnál volt egy kisebb csetepaté, éppen a kordon túloldalán. Aztán kijönni sem volt egyszerű a ringből. És ezért nem az volt az első gondolatom, sőt, egyáltalán rajta sem volt a radaromon, hogy vajon hol hagytam az övtáskámat. Hanem szerettem volna Sage-et minél hamarabb nyugodt körülmények közé tenni, és a saját izgatottságomat is rendezni mindannak kapcsán, amit tapasztaltunk. Majd, mint aki jól végezte dolgát, elindultam haza, táska maradt ott, ahol volt.

Szóval a második dolog, amit érdemes a listákkal kapcsolatban látnod, hogy ha van egy olyan jól átgondolt menetrended, folyamat leírásod, összepakolós listád, ami tényleg szolgálja azt, hogy minden igényed és minden szükségleted ki legyen elégítve az adott helyzetben, akkor legalább azt megtetted, amit neked van lehetőséged megtenni az adott helyzetben. Ezt szoktuk úgy is mondani, hogy megtetted azt, ami belül van a befolyásolási körödön.
Még így is történhet éppen elég dolog, amit ad hoc kezelni kell. De legalább ne tegyél rá azzal, hogy azokat a dolgokat is menet közben próbálod megoldani, amire lehetett volna az elején gondolni.

3. Segít a váratlan helyzetekben!

A harmadik dolog, ami fontos a listákkal kapcsolatban, hogy akkor fognak igazán a kezedre játszani, amikor beüt az a bizonyos váratlan. Valami miatt nem tudod a legjobb formádat hozni: nem vagy a leginkább összeszedett, vagy olyan helyzet van, ami miatt máshova kell tenni a fókuszodat.
Ilyenkor tudsz arra támaszkodni, hogy a gondolkodási munkának egy nagy része már el van végezve, és nem mindent menet közben kell kitalálnod.

Vidd el ebből a részből, kérlek, azt, hogy nagyon a kezedre tud játszani az ismétlődő helyzetekben, ha listákat használsz arra, hogy felszabadítsd a mentális kapacitásaidat az alól, hogy mindig megpróbálod újra végiggondolni ugyanazt. Használd jól a befolyásolási körödet azáltal, hogy megteszel mindent, ami rajtad múlik, és előre gondolsz arra, amire lehet. Illetve így a maximálisra növeled az esélyét annak, hogy jól tudj teljesíteni, és ki tudd hozni magadból a maximumot akkor is, amikor beüt valami váratlan.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Belső körhöz! Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy biztosan megkapd a Legyél Mindig Kutyás! tartalmakat.