Inspiráció minden héten

Blog

Megy ez rutinból! Biztos…?

A rutinok az életed nagyon hasznos segítői lehetnek, ha jól kezeled őket. A legújabb versenytapasztalatunkon keresztül azt szeretném megmutatni, hogy mi minden mehet félre ezen a téren, és ha ez megtörténik, akkor hogyan kezelheted.

Röviden:

  • A rutinok arról szólnak, hogy ne kelljen mindig feltalálnunk a spanyolviaszt. Ha tudjuk, hogy valamit hogyan lehet jól csinálni, akkor ezt ismételjük újra és újra a kiszámítható eredmény érdekében.
  • De önmagában az, hogy többször csináltál valamit, nem biztosítja azt, hogy eredményes rutinod alakult ki.
  • Ha valamiről tudod, hogy következetesen jó eredményeket szeretnél benne elérni, folyamatosan legyen figyelmed a folyamaton, és építsd a rutint tudatosan.
  • Legyél tisztában vele, hogy hiába van rutinod, nem fogja megcsinálni saját magát.

Nézd meg a videót a részletekért, de ha akarod azt az eredményt, amit a rutin követése tud neked biztosítani, akkor mellé kell tenned a szükséges a fegyelmezettséget.

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

Egy hónappal ezelőtt tizennyolc év kihagyás után újra versenyezni kezdtem Sage-dzsel, ami most nekünk nagy dolog, és olyan szempontból is nagyon érdekes, hogy rengeteg tapasztalatot mutat meg az én működésemmel kapcsolatban, ami bizony nem csak a kutyás sportokban, nem csak a kutyázásban, hanem az élet egészében nagyon hasznos tud lenni.

Ma is voltunk versenyen. Ez volt a harmadik versenyünk az elmúlt időszakban, és ha pusztán az eredmények szempontjából nézed, akkor ez volt a legrosszabb: futottunk egy sok hibás futamot és egy nagyon szép kizárást. Amellett, hogy tök jól éreztük magunkat a pályán, bohóckodtunk egyet, és gyakoroltuk azt, hogy versenykörnyezetben lenni, hozott ez a mai nap sok-sok tapasztalatot a versenyrutinunkkal kapcsolatban, és erről szeretnék most egy kicsit mesélni neked.

Mit is tudunk a rutinokról? A rutinok arról szólnak, hogy tegyünk le arról, hogy mindig feltaláljuk a spanyolviaszt. Tehát ha tudjuk, hogy valamit hogyan lehet jól és eredményesen csinálni, akkor ezt a folyamatot ismételjük újra és újra a kiszámítható eredmény érdekében. És ehhez nagyon sokszor a különböző szakterületeken vagy akár az üzleti életben konkrétan ellenőrzőlistákat állítanak fel maguknak az emberek, illetve a csapatok. Azért, hogy a jól működő folyamatot ne kelljen mindig fejből újra felidézni, hanem legyen egy segédlet, amin csak szép szorgalmasan végig kell menni – ami a legnagyobb eséllyel garantálja a jó eredményt. (Ha érdekel a téma, akkor Amy Edmondson kutatásait érdemes megnézni, aki orvos csapatok eredményességét vizsgálta. Ő beszélt sokat arról, hogy az ellenőrzőlisták használata és a rutinok követése mennyire sokat javít a csapatok eredményességén.)

Ugye mondtam az előbb a versenyrutinunkat. És én itt ketté szedném a dolgot: Egyrészt gyarapítottuk azt a versenyrutinunkat – így egybeírva –, hogy még eggyel többször voltunk versenyen, még több verseny futam van a lábunkban, még eggyel ismerősebb ez a közeg, hogy versenyen lenni. De amiről most beszélni szeretnék, az sokkal inkább az a fajta rutin, hogy mit csinálunk a verseny előtt, a verseny alatt és a verseny után.

És itt történt ma sok-sok olyan dolog, ami szerintem a rutinok kapcsán nem csak a kutyázásban, hanem az élet egyéb területein is érvényes. Nézzük, hogy mi az a három dolog, ami nálunk előjött:

1. Azt hiszed, hogy van rutinod, és ez túlságosan lazává tesz: Mondtam, hogy ez a harmadik versenyünk volt. És én úgy mentem neki ennek, hogy már van egy versenyrutinunk: van egyfajta folyamat elképzelésem arról, hogy mit kell csinálni előtte, alatta, utána. Az első és a második versenyünkre úgy készültem, hogy már napokkal korábban ezen volt a figyelmem, mindent alaposan végiggondoltam: elgondoltam, hogy mit fogok csinálni én, mit fogok csinálni a kutyával, mit kell vinni magunkkal.
Ehhez képest a mostaninak úgy mentem neki, hogy „hah, mi már ezt tudjuk, ilyet már csináltunk…!” Meg benne volt a valahogy majd lesz-faktor is. Vagyis felültem annak, hogy attól, hogy már csináltam ilyet – önmagában, tehát a számosságtól kialakult egy megfelelő és eredményes rutin. Figyelj oda arra kérlek, hogy önmagában az, hogy többször csináltál valamit, ami egyébként ránézésre még hasonlíthat is, egyáltalán nem biztosítja azt, hogy eredményes rutinod alakult ki.

2. Nem formálod tudatosan a rutint: Mi miatt lehet az, hogy nem alakul ki az eredményes rutinod? Hát mert pontosan azt csinálod, amit én csináltam az eddigi versenyeink kapcsán: nem formálod tudatosan a rutint.
Sem a felkészülési folyamat során, sem utána nem álltam meg reflektálni rá, és lerögzíteni – valamiféle jegyzetet készíteni róla -, hogy tulajdonképpen milyen lépéseken keresztül is mentünk mi végig a versenyzés folyamatán. Ez tudod, mikor vált egészen nyilvánvalóvá? Amikor hazaértünk a versenyről ezekkel az objektíve nem jó eredményekkel, és megkérdeztem a páromtól, hogy „Szerinted én az elmúlt két alkalommal ittam reggel kávét a verseny előtt…?” Mert az van a kávéval, hogy a munkanapjaimat kávéval szoktam indítani, hozzátartozik a reggeli rituálémhoz. De a kutyás programok előtt általában nem szoktam reggel kávézni. (Véletlenül sem azért, mert lusták vagyunk annyival hamarabb felkelni, amikor egyébként is hajnalban megyek edzést tartani… Zárójelben mondva, az őszinte válasz az, hogy de.) Ettől függetlenül van egy tudásom arról, hogy dolgozni kávéval, kutyázni kávé nélkül. De van egy olyan halvány emlékem, hogy valószínűleg a korábbi versenyek előtt mégis ittam kávét. Mindenesetre egy dolog biztos, hogy nincs számomra sztenderdizálva ez a folyamat.
És ez az érdekes ebben a dologban: hogy önmagában, ahogy mondtam az előbb, a számosság nem fog rajtad segíteni, és a rutinok nem fognak maguktól kialakulni, ha ebbe nem teszel tudatos erőfeszítést. Mert legyél, abban biztos, hogy az emlékeid arról, hogy hogyan csináltad a dolgokat legutóbb – mondjuk én 3-4 héttel ezelőtt, a korábbi versenyek kapcsán -, garantáltan el fognak halványulni. És ezzel elmegy az a tudás is, ami az eredményes folyamathoz kapcsolódik. Tehát ha valamiről tudod, hogy rendszeresen, következetesen jó eredményeket szeretnél benne elérni, akkor folyamatosan legyen figyelmed a folyamaton, és építsd a rutint tudatosan, amihez a többedik alkalommal, majd segédeszközként vagy támaszként vissza tudsz nyúlni. Mert ennek hiányában ott fogsz állni, ahol én, hogy vajon legutóbb ittál-e kávét.

3. Nem csinálod azt, amiről egyébként tudod, hogy kéne: Van egy dolog, konkrétan a futamra való felkészülésem során, amit úgy hívnak, hogy markírozás. Ha foglalkoztál például tánccal, biztosan megvan. Ez arról szól, hogy lehunyod a szemedet, és végigpörgeted magadban, a saját mozgássorozatodat, tehát az én esetemben végigfutsz a pályán fejben: végignézed, hogy hogyan mozogsz, hova helyezkedsz, mire kell figyelned, hol fordulsz, mi az útvonalad, stb., stb. Ezt az első futam esetében megcsináltam, de a második esetében konkrétan kihagytam. Függetlenül attól, hogy még a tizennyolc évvel ezelőtt befejezett versenykarrieremnek is a része volt, hogy futam előtt markírozok. Ha őszinte vagyok magamhoz, nincs rá jobb magyarázatom, mint hogy nem volt hozzá kedvem. Időm lett volna, a fontosságát tudtam, és mégis, valahogy úgy voltam vele, hogy majd lesz valahogy, és nem csináltam meg a markírozást.
A rutinoknak van egy ilyen csúnya rákfenéje: hogy hiába van rutinod, nem fogja megcsinálni saját magát. És ebből a szempontból a rutinok követése nagy fegyelmezettséget igényel. Ha akarod azt az eredményt, amit a rutin követése tud neked biztosítani, akkor neked „sajnálatos módon” mellé kell tenni ezt a fegyelmezettséget. Ezt én ma kihagytam, és meg is lett az eredménye.

Szóval legyél tudatos a rutinjait kapcsán. És ha azt veszed észre, hogy valami félrement, akkor ahelyett, hogy csalódott vagy esetleg dühös lennél akár magadra, akár bárki másra, akire ezt rá tudod fogni, használd az új tudásodat arra, hogy a változás alapjául szolgáljon. Pörgesd végig a szempontokat, hogy vajon hol ment félre a dolog: túlságosan magabiztossá váltál, nem formáltad ki a rutint kellő részletességgel, vagy egyszerűen nem csináltad meg azt, amit kellett volna. És ezen keresztül zökkentsd vissza a dolgot a helyére, és érd el azokat a kiváló eredményeket, amit egy jól működő rutin tud neked garantálni.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Belső körhöz! Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy biztosan megkapd a Legyél Mindig Kutyás! tartalmakat.