Inspiráció minden héten

Blog

Lehetnél magadnál kutya?

A felelős állattartás fontosságáról sok szó esik. A kérdés, hogy ezeket az elveket mennyire alkalmazod saját magad kapcsán. Miért? Mert ez a te érdeked, és a kutyádé is.

Röviden:

Ahogy a kutyádnál arra számítasz, hogy megfelelő gondoskodás mellett jól fogja érezni magát, nálad is ez a helyzet. Emellett a kutyád számára is csak akkor tudsz ott lenni, ha elég jól vagy. „Felelős gazditartóként” ezekre figyelj:

  • Táplálkozás
  • Folyadékbevitel
  • Mozgás
  • Pihenés
  • Egészségmegőrzés

Nézd meg a videót a részletekért, de a nagy kérdés, hogy vajon milyen lenne a mérleg, ha azokat a szempontokat végignéznéd saját magadra is, amiket a kutyád kapcsán adottnak veszel.

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

Felelős állattartás a jogszabályok szintjén az egészséges alapok biztosításáról szól. Mi, kutyások, ennél általában tovább megyünk, a cél a kutya jólléte. Emellett mégis sokunknak kihívás saját magunkról megfelelően gondoskodni. Ez az, amire én szoktam kicsit viccesen „felelős gazditartásként” hivatkozni: vagyis hogy milyen lenne a mérleg, ha azokat a szempontokat végignéznéd saját magadra is, amiket a kutyád kapcsán adottnak veszel.

És itt szerintem nagyon fontos a miért. Egyrészt mert ahogy a kutyádnál arra számítasz, hogy megfelelő gondoskodás mellett jól fogja érezni magát, nálad is ez a helyzet. Másrészt ott van az is, hogy a te jólléted bizony visszahat arra, hogy hogyan tudsz gondoskodni a kutyádról. Úgy semmilyen téren nem lehet hosszú távon jól teljesíteni, hogy nincsenek meg az alapok. Így végső esetben a kutyádról sem tudsz gondoskodni, amikor épp egy betegségből vagy balesetből lábadozol.

Lássuk tehát az alap listát:

1. Táplálkozás: Valószínűleg határozott véleményed van azzal kapcsolatban, hogy mi a legjobb a kutyádnak – és ezt be is tartod. Ha a nyersben hiszel, azt csinálod, ha egy tápban, azt adod. Figyelsz a mennyiségre, hogy optimális szinten legyen az eb súlya. Tudod, hogy mit szeret, és mit nem, mi hat rá jól, esetleg mire allergiás. Ha kajával motiválható, azzal is képben vagy, hogy milyen jutalomfalatért dolgozik legszívesebben. Minden bizonnyal van rendszer az etetésekben, nem marad ki kaja véletlenül, és nem is jön be plusz.
Mi a helyzet veled? Szoktál tudatosan foglalkozni az étrendeddel? Hány étkezést hagytál ki a héten mindenféle okok miatt? Mikor ettél olyat, amiről tudtad, hogy nem egészséges vagy nem leszel jól tőle?

2. Folyadékbevitel: Figyelsz rá, hogy bekerüljön elég folyadék. Biztosítod a friss vizet, edzés után megkínálod. Emellett arra is figyelsz, hogy mozgás közben ne igya magát nagyon tele, és ne jöjjön vissza az egész. Azt is tudod, hogy ami bement, ki is fog jönni, így adsz lehetőséget az ürítésre például egy hosszú autóút során.
Mi a helyzet veled? Mennyi folyadékot iszol? És milyen minőségűt? Vajon elköveted-e az alapvető hibát – én bizony volt, hogy rászaladtam –, hogy egy megbeszélés elején bedobsz egy kávét meg egy vizet, és hamarosan már csak azt várod, hogy kijuss végre a teremből…?

3. Mozgás: A kutya kondijára figyelsz. Nem véletlen az a mondás, hogy a fáradt kutya a jó meg boldog kutya. Egy kanapékutyát sem fogsz hagyni a végtelenségig csak heverészni.
Mi a helyzet veled? Kutyásként ezen a téren valószínűleg jobb helyzetben vagy az átlagnál, mert a kutyával alapvetően menni kell. De vajon tudatosan karbantartod-e az állóképességedet, illetve az izomzatodat? Eszedbe jut-e például átmozgatni magad egy irodában üldögélős nap során, és te nyújtasz-e egy közös edzés után?

4. Pihenés: A kutyáról tudod, hogy nem bírja a végtelenségig. Lehet, hogy még ránézésre megy, de már nem összeszedett, és nem tudtok érdemben dolgozni. Emellett van egy ritmus a kutya életében, amiben van hely a pihenésnek. Reggel lefárasztod, ő napközben pihen, így lesz délutánra újra energikus kutyád.
Mi a helyzet veled? Az első kérdés, hogy alszol-e eleget? Tudom, drámaian hangzik, de nem véletlenül használják kínzásra az alvásmegvonást. A kevés alvás kihat a koncentrációdra, az általános fizikai állapotodra és a jóllétedre Szóval amikor nem vagy jól a bőrödben, az alvás mindig egy olyan pont, amire érdemes ránézni.
A ritmus is hasonlóan fontos. Vajon tartasz szüneteket a tevékenységeidben, vagy próbálsz a végtelenségig csinálni dolgokat? Tök jól működik a 45 perces szabály: ennyi idő után tarts 15 perc szünetet a tevékenységedben, mozgasd át magad, igyál vizet, szellőztess ki.

5. Egészségmegőrzés: A vicces, hogy a kutyák egy jó része komolyabb orvosi felügyelet alatt áll, mint a gazdáik. Legalább az oltásokra elviszed őket, és ha valami furcsát látsz, beugrotok a dokihoz. És hülyét kapsz az interneten diagnosztizálástól és a fórumokon a lelkes laikusok általi gyógyítástól…
Mi a helyzet veled? Eljársz-e szűrővizsgálatokra és utánajársz-e a furcsaságoknak a saját fizikai állapotod terén? Vajon felkeresel-e szakembert, amikor a te bőröd, szemed, légzésed csinál úgy, mint amivel a kutyát már viszed is a dokihoz?

Szóval mit találtál, lehetnél magadnál kutya? Megadod magadnak is azt a gondoskodást, amit a kutyádnál készségszinten csinálsz? Ha igen, csak így tovább! Ha nem, határozd el, hogy első lépésben egy területen változtatsz! Melyiken? Azon, amiről azt érzed, hogy a legnagyobbat tudná dobni összességében a jólléteden!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Belső körhöz! Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy biztosan megkapd a Legyél Mindig Kutyás! tartalmakat.