Inspiráció minden héten

Blog

Lehetnél magadnál boldog kutya?

A kutyád mentális jólléte érdekében figyelembe veszel bizonyos dolgokat, amikor az életét formálod. Vajon odafigyelsz ezekre saját magadnál is?

Röviden:

A fizikai egészség és fittség mellett arra is törekszel, hogy az eb boldog legyen, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy odafigyelsz a mentális jóllétére is. Ugyanazok a szempontok, amiket a kutyáknál figyelembe veszel, érvényesek a saját mentális jólléted, ha úgy tetszik, boldogságod kapcsán is. Ezekre figyelj:

  • Adottságokhoz való viszony
  • Megfelelő mennyiségű és minőségű inger
  • Társas igények kielégítése

Nézd meg a videót a részletekért, de a nagy kérdés, hogy vajon milyen lenne a kép, ha azokat a szempontokat végignéznéd saját magadra is, amiket a kutyád kapcsán adottnak veszel.

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

A legutóbbi részben beszéltünk a felelős gazditartásról, vagyis arról, hogy vajon a saját fizikai jólléted érdekében is megteszed-e azokat a dolgokat, amiket a kutyádnál alapnak veszel. Ha még nem láttad azt a részt, javaslom, hogy nézd meg.

Az alap lista a felelős gazditartás kapcsán 5 elemből áll: táplálkozás, folyadékbevitel, mozgás, pihenés és egészségmegőrzés; és szerintem 2 dolog miatt fontos. Egyrészt mert ahogy a kutyádnál arra számítasz, hogy ettől fogja jól érezni magát, nálad is ez a helyzet. Másrészt az is ott van, hogy ha nincsenek rendben nálad az alapok, az bizony visszahat arra, hogy mennyire tudsz ott lenni a kutyádnak. Nem tudsz jó gazdi lenni, amikor épp egy betegségből vagy balesetből lábadozol.

Mi, kutyások, a fizikai egészség és fittség mellett arra is törekszünk, hogy az eb boldog legyen, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy odafigyelünk a mentális jóllétére is. És azok a szempontok, amiket a kutyánknál figyelembe veszünk, ugyanúgy érvényesek a saját mentális jóllétünk, ha akarjuk úgy nevezni, boldogságunk szempontjából is. Íme a lista:

1. Adottságokhoz való viszony: A kutyák esetében tudjuk, hogy akkor van a legnagyobb esély kiegyensúlyozott kutyára és harmonikus együttélésre, ha a kutya életmódja és a felé támasztott elvárások összhangban vannak az ő adottságaival.
Ezt az összhangot két irányból is igyekszünk megteremteni: Ha ismerjük az életmódot és az elvárásokat – tudjuk, hogy mit akarunk a kutyától –, igyekszünk ennek megfelelő fajtát és egyedet választani. Nem tekintesz egy nagy, robosztus, kötött felépítésű kutyát ideálisnak agility-re, és azt sem gondolod, hogy egy gyors, fordulékony munkavonalas border lenne az ideális társ a keveset mozgó nagymama mellé.
Amikor a konkrét egyedtől indulunk, igyekszünk az életmódot és az elvárásokat hozzáigazítani az ő adottságaihoz. Így kerültem én újra kapcsolatba az agility-vel. Sok év kihagyás után az első mentett juhászommal mentem vissza a pályára, akinek nem pont olyan wesen jutott, mint amit egy juhásztól vártál volna, kevéssé volt munkakutya, viszont ösztönösen remekül reagált a testjeleimre.

Mi a helyzet veled? Foglalkozol-e vele tudatosan, hogy hogy érzed magad abban az életmódban, amit kialakítottál saját magad számára? Tudod-e, hogy mik azok az adottságaid, amiket szívesen és könnyedén használsz? Ezeket mennyire használod jelenleg? Az is hozzáadhat a jóllétedhez, ha többet csinálsz abból, ami jól esik.
Előfordul-e vajon, hogy szeretnéd megváltoztatni egy-egy tulajdonságodat, mert nem szolgál a jelenlegi helyzetben ahelyett, hogy azon gondolkoznál, hogy ezt hol és hogyan aknázhatnád ki? Bárcsak tudnék egy dologra figyelni, ahelyett, hogy minden is érdekel…! – mondta egyszer egy ügyfelem. Az lett a vége, hogy egy másik szerepben – szakértő helyett projektvezetőként – istenien a kezére játszott, hogy minden projekt témájába szívesen tanult bele, mert minden is érdekelte.

2. Megfelelő mennyiségű és minőségű inger: A kutyák esetében tudod, hogy különbség van abban, hogy mennyi és milyen típusú ingerre van szükség ahhoz, hogy a kutya kiegyensúlyozott tudjon maradni.
Íme a két véglet: Amikor a kutya szétesik a városi nyüzsiben, nyugodtabb környezetet biztosítasz neki legalábbis addig, amíg felkészíted rá, hogy hogyan kezelje a több ingert is. A másik oldalon, amikor például rombolásról van szó, az egyik első gondolatunk az, hogy „tessék mondani, nem unatkozik ez a kutya?”, vagyis nem arról van-e szó, hogy túl kevés vagy egyoldalú inger éri. Ha igen, növelünk, illetve változtatunk az ingereken.

Mi a helyzet veled? Foglalkozol-e vele, hogy neked általában mennyi külső impulzusra van szükséged ahhoz, hogy jól érezd magad? Megőrülsz-e a lakás csendjében, vagy éppen az-e a helyzet, mint nálam, hogy egy nyüzsgő üzleti út után 2 nap visszavonulást kell tervezni, hogy ki tudjam pihenni magam?
Aztán törődsz-e ezzel a tevékenységek szintjén, vagyis biztosítod-e magadnak, hogy összhangban legyen a külső impulzusok mennyisége azzal a feladattal, amit próbálsz elvégezni? Ez az, hogy egy elmélyülős, koncentrálós feladatot valószínűleg könnyebb csendben elvégezni, míg ötletek kitalálása jobban megy egy változatosabb környezetben, ahol inspirálnak az ingerek.
Törődsz-e vele, hogy milyen minőségű ingereket engedsz be? Leragadsz-e a tv vagy a Netflix elé, és megnézel-e válogatás nélkül mindent? Élsz-e állandó szorongásban azért, mert az összes hírt elolvasod a világ összes rémségéről, amiken nem tudsz változtatni? Vagy épp ellenkezőleg, választasz-e tudatosan olyan tartalmakat, amik felemelnek, inspirálnak, amikből tanulni tudsz?

3. Társas igények kielégítése: Ez tulajdonképpen az ingerek egy speciális esete. Tudod, hogy vannak kutyák, akik imádnak bandázni, vannak, akiket ez csak simán nem érdekel, megint mások valamilyen ok miatt nem tudnak kutyák vagy más állatok társaságában lenni.
És erre odafigyelsz: Egy kölyköt viszel oviba szocializálódni. Ha bandázós kutyád van, megoldod, hogy tudjon találkozni a haverjaival. És emiatt van az is, hogy nem engeded oda a kutyádat más, ismeretlen kutyákhoz, mert számolsz az eltérő társas igényekkel és képességekkel.

Mi a helyzet veled? Mennyire vagy tudatos azzal kapcsolatban, hogy neked mekkora társasági életre van szükséged? Mit teszel annak érdekében, hogy biztosítsd magadnak azt, amire szükséged van?
Képes vagy-e elfogadni, hogy a te társas igényed más, mint a környzetedé, mint a szeretteidé? Tudod-e ezt a helyén kezelni? Az én társas kapacitásaim limitáltak a pároméhoz képest. Így megtanultuk, hogy nekünk nem kell mindenben együtt részt vennünk. Így én nem töltődöm túl, és ő nem őrül meg az elszigeteltségtől.
Figyelsz-e rá, hogy hogyan hat rád a társaságod? Akkor vagy jó helyen, ha azt éled meg, hogy feltöltitek, inspiráljátok, növesztitek egymást. Ha nem ez a helyzet, érdemes változtatnod.

Szóval mit találtál, lehetnél magadnál boldog kutya? Odafigylesz magadnál is azokra a szempontokra, amikkel a kutyád számára biztosítod a mentális jóllétet? Ha igen, tök jó, csak így tovább! Ha nem, vagy nem teljesen, határozd el, hogy első lépésben egy területen változtatsz! Azon, amiről azt érzed, hogy összességében a legnagyobbat tudná dobni a mentális jólléteden!