Inspiráció minden héten

Blog

Így használd mások tudását!

Amikor mások tudását szeretnénk használni, legtöbbször az jut eszünkbe, hogy akkor kérjük a tanácsukat. Pedig van más lehetőségünk is, ami sokkal inkább támogatja a fejlődésünket. Mi ez, és hogyan használhatjuk?

Röviden:

  • Ha a többiek tudására szeretnél építeni, nem feltétlenül tanácsot érdemes kérned tőlük.
  • Vagyis ne azt kérdezd tőlük, hogy ők mit csinálnának a te helyedben.
  • Ennél sokkal hasznosabb kérdés az, hogy voltak-e ők hasonló helyzetben, és ha igen, hogyan kezelték.
  • Ezáltal megtapasztalhatod, hogy nem vagy egyedül a problémáddal.
  • Nem a problémádra fogtok fókuszálni mindannyian, hanem a sikeres megoldásokra.
  • Fogod hallani azt, hogy a többiek hogyan közelítenek ehhez a kérdéshez, mit tekintenek hasonlónak, milyen kifejezéseket használnak.

Nézd meg a videót a részletekért. De hallhatsz ilyenkor arról is, hogy mik a működő gyakorlatok, mik azok, amik nem működnek, és mik azok a dolgok, amire külön figyelmet kell fordítani ahhoz, hogy minél hamarabb célt érj.

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

Azt mondtam a bevezetőben, hogy amikor mások tudására szeretnénk építeni a saját fejlődésünkben, legtöbbször az az ötletünk, hogy kérjük a többiek tanácsát. Azt is említettem, hogy szerintem lehet mást is csinálni, ami jobban támogatja az ember fejlődését. Arra gondoltam, hogy megosztok egy személyes példát a kutyázás területéről, amikor én nyúltam ki a többiekhez támogatásért – és hogy én mit tettem ahelyett, hogy tanácsot kértem volna, és ez mire vezetett.

Lássuk a történetet! Az utóbbi néhány versenyünkön azt vettem észre, hogy mindig úgy jött ki a lépés, hogy valami miatt egy kicsi késéssel tudtunk bemenni a ringbe ahhoz képest, amire én számítottam, és amikorra befejeztük a bemelegítő sorunkat Sage-dzsel. Vagy az előttünk lévő futamok tartottak valami miatt tovább, vagy a pályát kellett igazítani, vagy a bírónak kellett konzultálnia az írnokokkal. Mindenesetre mi néhány percig kénytelenek voltunk várakozni a ringen kívül vagy konkrétan az első akadály előtt, a startvonalnál. Ami miatt ez az egész foglalkoztatott, hogy minden ilyen várakozós futamunk lényegesen rosszabb teljesítményt hozott, mint amire képesek lettünk volna ideális körülmények között.

Többször említettem már, hogy ha valamilyen váratlan vagy meglepő esemény történik, mindig azt érdemes megnézni, hogy ez vajon valami egyszeri véletlen történet, vagy van benne valami visszatérő mintázat, és van értelme részletesebben foglalkozni vele. A mi esetünkben teljesen egyértelmű volt, hogy bizony ott van az a mintázat, hogy ha van valamilyen késedelem, az azt követő futamunk bőven nem olyan, mint amilyenre képesek vagyunk.

Az is egyértelmű volt, hogy én olyan szempontból el vagyok akadva ebben a helyzetben, hogy én ötleteim elfolytak. Megpróbáltam a tőlem telhető legjobbat, és mégis az lett a dologból, amit az előbb elmeséltem. És hát ilyenkor mihez kezd az ember lánya? Kinyúl azokhoz a kutyásokhoz, akikkel ugyanabban a rendszerben képződik és gyakorol, és megpróbál az ő tudásukra is építeni.

Azt csináltam, hogy írtam a közönségnek egy posztot. Leírtam a helyzetet, hogy honnan jövünk: hogy Sage könnyen izgatottá válik a rengeteg inger környezetében, amilyen például egy versenyen van, és hogy függetlenül attól, hogy van egy többé-kevésbé jól összerakott bemelegítő sorunk, mégis nehéz helyzetbe tudunk kerülni, ha várni kell.

És itt jön szerintem az érdekes pont, ami miatt ezt az egészet elmesélem neked. Hogy nem azt a kérdést tettem fel, hogy kinek van valamilyen jó tanácsa, hanem azt kérdeztem, hogy kinek van tapasztalata hasonló helyzetben, és ott mihez kezdett.

Nézzük meg, hogy mi miatt érdekes ez az egész! Amikor tanácsot kérsz, lényegében azt kérdezed a többiektől, hogy ti mit csinálnátok az én helyemben. Amikor viszont a korábbi tapasztalatokra kérdezel rá, akkor azt a kérdést teszed fel, hogy te voltál-e már hasonló helyzetben, és ha igen, akkor mihez kezdtél vele. Nem tűnik nagyon nagynak a különbség, de a hatása mégis jelentékenyen más.

1. Másra irányul a figyelem!

Először is ott van az, hogy mire irányul a figyelem. Amikor arra kéred a többieket, hogy próbáljanak belehelyezkedni abba a helyzetbe, amiben te vagy, és próbáljanak a te cipődben járni, és azt gondolják végig, hogy ők ott mit csinálnának, akkor az történik, hogy mindenki figyelmét arra a helyzetre irányítod rá, amiben te el vagy akadva. Az a tapasztalat, hogy megoldást generálni azáltal, hogy a problémára fókuszálunk, a legtöbb esetben nagyon nehéz, és ez nagyon sokszor nem is lesz eredményes.

2. Rájössz, hogy nem vagy egyedül!

A második dolog, hogy amikor felteszed azt a kérdést, hogy ki volt már hasonló helyzetben és mihez kezdett vele, nagyon sokan azt válaszolják hogy igen, mi is jártunk hasonló cipőben. Vagyis megerősítenek abban, hogy nem vagy egyedül. És ez azért nagyon fontos, mert amikor el vagy akadva egy helyzetben, hajlamos vagy azt feltételezni, hogy ez biztos valami olyan különleges dolog, ami csak rád jellemző, és könnyű egy negatív spirálba behúzni magad annak kapcsán, hogy biztos te nem csinálod jól, te nem vagy elég tehetséges, te közelítesz a dologhoz rosszul, vagy a kutyáddal van baj, vagy bármi egyébbel van baj. De mindenesetre nem egy előrevivő gondolkodásmódba húz be. Ehhez képest, ha találkozol azzal, hogy a többiek is voltak már ugyanitt, az megerősít, hogy igen, ez előfordul mással is, és van belőle út előre.

3. Más gondolkodásmód!

Hogy néz ki az út előre? Egyrészt ott van az, és ez a harmadik dolog, hogy ilyenkor találkozol vele, hogy a többiek hogyan gondolkodnak az adott témáról. Ugye azáltal, hogy megkérdezed, hogy ki volt hasonló helyzetben, ki fog derülni, hogy ők milyen szempontok mentén találják a saját helyzetüket hasonlónak. Lehet, hogy valami olyan nézőpontot fognak behozni, ami neked egyáltalán eszedbe sem jutott. Lehet, hogy más kifejezéseket használnak, vagy más szemszögből néznek a dologra, ami segít neked továbblépni a saját elakadt, beakadt gondolkodásmódodból.

4. Tippek és trükkök!

Emellett megosztják veled azt is, hogy ők mihez kezdtek ebben a helyzetben. Az adja magát, nagyon kézenfekvő, hogy fogsz arról hallani, hogy mi az, ami nekik működött. Jönnek a jó gyakorlatok: én ezt és ezt csináltam, így és így vezetett eredményre. Ami a fejlődés szempontjából legalább ilyen fontos lehet, hogy előkerülhetnek azok a dolgok is, amik bár jó ötletnek tűntek, mégsem működtek valami miatt. Vagy nem pont arra az eredményre vezettek, vagy volt valami trükk, amire oda kellett figyelni, és azáltal tudott a dolog eredményessé válni. Tehát megkapod azokat a dolgokat is, amik zsákutcának bizonyultak, vagy fel tudják hívni a figyelmedet azokra a szempontokra, amik meg tudnak neked spórolni egy csomó kísérletezést és bizonytalankodást az elején.

Szóval vidd el ebből a részből, kérlek szépen azt, hogy ha a többiek tudására szeretnél építeni, nem feltétlenül tanácsot érdemes kérned tőlük. Vagyis nem azt érdemes kérdezni, hogy ők mit csinálnának a te helyedben, hanem ennél egy sokkal hasznosabb kérdés az, hogy voltak-e ők hasonló helyzetben, és ha igen, akkor azt hogyan kezelték. Mert ezáltal meg tudod azt tapasztalni, hogy nem vagy egyedül a problémáddal. Nem a problémádra fogtok fókuszálni mindannyian, hanem a sikeres megoldásokra. Fogod hallani azt, hogy a többiek hogyan közelítenek ehhez a kérdéshez, mit tekintenek hasonlónak, milyen kifejezéseket használnak. És hallhatsz arról is, hogy mik a működő gyakorlatok, mik azok, amik nem működnek, és mik azok a dolgok, amire külön figyelmet kell fordítani ahhoz, hogy minél hamarabb célt érj.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Belső körhöz! Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy biztosan megkapd a Legyél Mindig Kutyás! tartalmakat.