Inspiráció minden héten

Blog

Fajtaismertető – újévi fogadalmak

Először is boldog új évet! Ennek kapcsán mi sem aktuálisabb, mint hogy ránézzünk az újévi fogadalmakra!

Röviden:

  • Ha a kutyafajtákról akarunk többet megtudni, a fajtaismertetőkhöz nyúlunk. Ennek mintájára ez az újévi fogadalmak fajtaismertetője.
  • Az újévi fogadalmak 8 fajtáját 3 fajtacsoportba sorolhatjuk.
  • Az első fajtacsoportba a nem komolyan gondolt fogadalmak tartoznak. Ilyen az alibi, az amnéziás és a pöttöm.
  • A második fajtacsoportban egy fajta kap helyet, a hangulatfelelős, az olyan fogadalom, ami akkor is jó, ha megvalósul, meg akkor is, hogyha nem.
  • A harmadik fajtacsoport a komolyan gondolt fogadalmak csoportja. Ide tartozik a nincs, az egyoldalú és az esélyes.

Nézd meg a videót a részletekért, de ha arra jutsz, hogy nem vagy elégedett a saját fogadalmad fajtajellegével, még itt a lehetőség, hogy változtass rajta!

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

Sokan indítják úgy az új évet, hogy újévi fogadalmat tesznek, ezért érdemes erről a műfajról egy kicsit többet megtudni. Ha a kutyafajtákról akarunk többet megtudni, akkor hova nyúlunk: a fajtaismertetőkhöz. Éppen ezért létrehoztam nektek az újévi fogadalmak fajtaismertetőjét. Összesen három fajtacsoportban nyolc újévi fogadalom fajtát fogunk megismerni a következőkben.

1. csoport: nem komolyan gondolt fogadalmak

Az első fajtacsoportba a nem komolyan gondolt fogadalmak tartoznak. Ezek azok, amiket azok, akik kitalálják őket, egyetlen pillanatig sem akarnak megvalósítani. Csak valamilyen oknál fogva mégis megszületnek.

Alibi fogadalmak: Ide tartozik először is az alibi fogadalmak fajtája. Ez az, aminek az a sajátossága, hogy örökké jó lesz, mert egyáltalán neki sem kezdünk a megvalósításnak. A neten olvastam ennek a díszpéldányát: Ma van az első évfordulója annak, hogy holnaptól futok. Ez azért tök jó, mert azt megfogadhatom idén is, meg megfogadhatom jövőre is, meg innentől fogva akármeddig.

Amnéziás fogadalmak: A második fajta az amnéziás fogadalmak fajtája. Ez feltétlenül jól sikerült bulikon születik. Merthogy az a sajátossága, hogy este Isten bizony, éjfélkor még emlékeztünk rá, de reggel a biokémiai folyamatok – nevezzük nevén, kijózanodás – hatására már sajnos nem vagyunk birtokában. Tulajdonképpen ezt is elő lehet venni jövőre is, feltételezve, hogy addigra valahogy eszünkbe jut.

Pöttöm fogadalmak: Ide tartoznak ezenkívül az úgynevezett pöttöm fogadalmak. A pöttöm fogadalmak jellegzetessége az, hogy legeslegkésőbb az új év első hetében ki lehet pipálni őket. Tehát biztosra megyünk. Például, hogy sütök nektek palacsintát. Vagy az első hétvégén bele fogok férni abba a ruhába, amibe évek óta nem fértem bele. Ennek mondjuk előfeltétele, hogy 99%-ig biztos legyek benne, hogy az eddig megtartott diétám hatására ez menni fog.

2. csoport: akkor is jó, ha megvalósul, meg akkor is, hogyha nem fogadalmak

A második fajtacsoportba jelenleg egyetlen fajta tartozik. Ezt a fajtacsoportot úgy nevezzük, hogy akkor is jó, ha megvalósul, meg akkor is, hogyha nem.

Hangulatfelelős fogadalmak: Ennek az a sajátossága, hogy általában nagyobb baráti társaságokban jön létre. Az a cél, hogy aki a fogadalmat teszi, a lehető legvadabb dolgot találja ki, és valamilyen komoly büntetést vállaljon arra az esetre is, ha ezt a fogadalmát nem teljesíti. Amikor a fogadalom teljesítése zajlik, azt komolyan dokumentálni kell. Tehát vagy a baráti társaság szeme előtt kell végrehajtani, vagy fényképes vagy videós bizonyíték kell. Így a társaság biztos, hogy akkor is halálra röhögi magát, amikor éppen megtörténik a teljesítés. És ugye hozzátartozik a dologhoz az is, hogy komoly büntetést kell vállalni arra az esetre, ha nem teljesül a fogadalom. Vagyis a társaság garantáltan jól fog szórakozni akkor is, hogyha a büntetés lép életbe.

3. csoport: komolyan gondolt fogadalmak

A harmadik csoport a komolyan gondolt fogadalmak csoportja. Egyedszámát tekintve ez a legnépesebb csoport, amikor az emberek különböző fogadalmakat tesznek, akkor még szentül hiszik, hogy ők ezt meg is akarják csinálni.

Nincs, nem létező fogadalmak: Az első idetartozó és egyébként legkevésbé népszerű fajta az úgynevezett nincs. Amikor az emberek nem tesznek fogadalmat, mert egész egyszerűen máshogy közelítenek a céljaikhoz. Például folyamatosan tűznek ki célokat, vagy úgy vannak vele, hogy nekik nem is kellenek célok ahhoz, hogy előre haladjanak az életben.

Lepattanós fogadalmak: A második idetartozó fajta az úgynevezett lepattanós. Ez az, amit az emberek akkor, amikor megfogadják őket, nagyon-nagyon komolyan gondolnak. Éppen ezért óriási erőfeszítéssel kezdenek neki a megvalósításnak. Hogy néz ez ki a gyakorlatban? Úgy, hogy az első héten egy csomó minden történik, lehetőleg túl sok is, aztán az egészről leesik a figyelem és megy a süllyesztőbe. Ez az a fogadalom típus, ami nagyon könnyen konvertálódik néhány év alatt alibivé. Mindig nekifutunk, sosem lesz belőle semmi, és egy idő után teljes magabiztossággal fogjuk évről-évre mindig megfogadni annak biztos tudatában, hogy az égvilágon semmit nem fogunk vele csinálni.

Egyoldalú fogadalmak: A harmadik idetartozó fajta az úgynevezett egyoldalú. Ezzel kapcsolatban nagyon fontos azt tudni, hogy ez egy nagyon veszélyes fajta, mert szélsőséges. Ez az, amikor elhatározunk valamit, és őrült erőbedobással nekiállunk a megvalósításnak. Anélkül, hogy lenne realitásérzékünk, és lenne figyelmünk arra, hogy amit elhatároztuk, hogyan illeszkedik az életünk rendszerébe. Ennek példája az, amikor valaki úgy kezdett el egy maratonra felkészülni, hogy elindult a szülővárosából futva elfelé. Futott, futott, futott addig, amíg azt gondolta, hogy a fizikai teljesítőképessége bírja. Majd megfordult, és saját magát teljesen széthajtva megpróbált hazaszaladni. Aminek egy olyan sérülés lett az eredménye, hogy laza másfél évvel kellett elhalasztani miatta azt a bizonyos maratont. 
Az egyoldalú fogadalmaknak az is egy velejárója, hogy a következő évben nagy valószínűséggel kénytelenek leszünk valami kárenyhítő fogadalmat tenni. Tehát egy egyoldalú fogadalomra rögtön ott van a lehetőségünk a következő évben egy másik egyoldalút tenni, ha nem lettünk ügyesebbek, okosabbak az elmúlt egy év során.

Esélyes fogadalmak: Az utolsó fajta, az úgynevezett esélyes. Egyedszámát tekintve ez a legritkább, mondhatnánk, hogy már-már veszélyeztetett. Ami jellemzi, hogy komoly szándék áll mögötte. Tehát valamilyen fájdalom vagy diszkomfort, amitől nagyon szeretnénk szabadulni, vagy valami olyan dolog, ami nagyon vonzó számunkra, és ezért nagyon sok mindent hajlandóak vagyunk megtenni érte. De ezenfelül nagyon fontos az is, hogy kapcsolódik hozzá egy terv, ami egyrészt reális és végrehajtható, másrészt illeszkedik az életünkbe, és nem forgat fel mindent fenekestől, és nem válik ezen keresztül egy egyoldalú fogadalommá.

A te újévi fogadalmad melyik fajtába tartozik? És mennyire vagy elégedett a fent elhangzott jellemzőivel? Ha kevéssé, akkor még itt a lehetőség, hogy változtass rajta!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Belső körhöz! Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy biztosan megkapd a Legyél Mindig Kutyás! tartalmakat.