Inspiráció minden héten

Blog

Energiamenedzsmentről – rozoga kutya módon

Van egy fizikailag roppant rossz állapotban lévő, és emellett nagyon élénk kutyám. Mi az, amit a közös életünk tanít az energiánk kezeléséről általában?

Röviden:

Skill kapcsán komoly kihívást jelent olyan programokat kitalálni neki, amit fizikailag elbír, és az energiáját és a figyelmét kellőképpen leköti. Íme az elvek, amik itt működnek:

  • Fogadd el a határokat! Senkit nem lehet a végtelenségig terhelni.
  • Tisztázd egészen pontosan a célokat! Enélkül jönnek a plusz körök és az újrakezdés.
  • Legyél jóféle módon lusta! A kérdés, hogy mi a ténylegesen szükséges energiabefektetés.

Nézd meg a videót a részletekért, de használd ezeket az elveket a saját életedben is, mert ugyanúgy működni fognak, ahogy nekem segítenek megszervezni a közös életünket Skillel.

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

Néha megemlítem Skill állapotát – erre szoktam úgy hivatkozni, hogy rozoga, és most már idős is. A háttérben az van, hogy van olyan állatorvos, aki szerint valószínűleg egyetlen ép, egészséges ízülete sincsen. Amin ez mit sem változtatott, az a lelkesedése és a munkakedve. Ez pedig komoly kihívások elé állít engem: hogyan tudok olyan programokat kitalálni neki, amit fizikailag elbír, és az energiáját és a figyelmét kellőképpen leköti. Néha viccelek vele, hogy az lenne a legjobb, ha megtanítanám sakkozni.

Ezt a gondolkodást olyan elvek mentén kell megtennem, ami igaz ránk, emberekre is. Íme 3 dolog, amit a saját energiamenedzsmented terén is bevethetsz:

1. Fogadd el a határokat! Könnyű onnan indulni, hogy mindent a végtelenségig bírunk – a kutya is, és mi is. Pedig ez mítosz mindenkinél az elejétől fogva, legfeljebb rövid távon nem feltűnőek a károk, illetve a mellékhatások.
Sportkutyás berkekben egyre több szó esik a regenerálódásról: hogy milyen terhelést, mennyi idő alatt és milyen típusú pihentetés mellett tud kipihenni egy kutya. És emellett saját magunkkal kapcsolatban mégis hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni, hogy minden jól van úgy, ahogy, mindent a végtelenségig elbírunk, és bármeddig tudjuk terhelni magunkat.
Ebből a szempontból érdemes azt végiggondolnod, hogy mi van akkor, ha azt csinálod, amit most még egy napig vagy egy hétig. És ha egy hónapig, egy évig vagy egy évtizedig mennek tovább így a dolgok? Ha egy adott ponton azt látod, hogy ez az időtáv már valószínűleg necces lesz, károkat fogsz szenvedni a jelenlegi életmódod miatt, akkor bizony érdemes elkezdeni változtatni.   

2. Tisztázd egészen pontosan a célokat! Erre Skillel kapcsolatban a sétáltatás a legjobb példa. Egyrészt ott van, hogy a meszes ízületei miatt muszáj mozgatni, enélkül lemerevednének az ízületek, amivel már nem nagyon van mit tenni. Ha csak ezt nézem, gyakorlatilag bármit csinálhatnánk. De emellett figyelembe kell venni azt is, hogy Skill marha lassan mozog, mert nagyon rövid a lépéshossza, és így alig halad. Így nem árt az olyan útvonal, ahol nem vagyunk nagyon útban. Ezen kívül azt is szeretném, hogy ha már megyünk sétálni, fejben is minél jobban elfáradna, ezért jó, ha van mit szagolni. Mindezt összerakva a környéken már nem indulok el vele gyalog, hanem inkább kiviszem valahova a zöldbe, ahol a maga sétálási kapacitásával legalább valamennyit el tudunk érni a céljainkból.
Ugyanez a helyzet veled is. A tisztázatlan célok az embereknél is sokszor plusz köröket jelentenek, vagy akár újra kell kezdeni a dolgokat. Egy vezető kollégámtól hallottam, hogy azt szeretné, hogy a csapata sokkal többet tervezzen, találják ki pontosan, hogy miért és mit szeretnének csinálni. Hogy amikor utána cselekvésbe lendülnek, az, amit csinálnak, elsőre jó legyen, és ezáltal hatékony. Ugyanez az elv igaz rád is!

3. Legyél jóféle módon lusta! Bármit csinálunk Skillel, megnézem, hogy mi a tényleg szükséges és megengedhető energiabefektetés. Például, mivel a mi autónkhoz nincsen rámpa, az önálló ki- és beszállás már hosszú ideje tiltólistás. Minden trükkjét úgy optimalizálom, hogy vajon tényleg kell-e hozzá állni, vagy jó lesz az ülve vagy fekve is.
Ugyanez a kérdés igaz a te szempontodból is: Például, mi a dolgok legjobb elintézési módja? Én nagy barátja vagyok az aszinkron kommunikációnak. Értsd, szeretek embereknek üzeneteket küldeni, mert így akkor válaszolnak, amikor belefér a táncrendjükbe. De van az a pont, amikor azt szoktam kérni, hogy inkább beszéljünk egy gyorsat, mert nem akarok kisregényt írni – és így hamarabb fogunk boldogulni.
Érdemes azt is végiggondolnod, hogy vajon ki lehet-e hagyni plusz köröket azáltal, hogy milyen sorrendben csinálod meg a dolgokat. Ha az irodában vagyok, és szaladgálok az emeletek közt, mindig átnézem, hogy mit tudok egy körben elintézni, hogy lehetőleg ne töltsek rengeteg időt a liftben vagy a lépcsőházban.
Az is érdekes ezen a téren, hogy ki az, aki a legjobban el tudja intézni a dolgot. Hajlamosak vagyunk abból kiindulni, hogy ha nekünk jutott eszünkbe, gyorsan meg is csináljuk. De lehet, hogy erre nem mi vagyunk a legmegfelelőbb személy. Lehet, hogy valaki fizikailag alkalmasabb rá, ügyesebb, tapasztaltabb benne. Tehát lehet, hogy az a hatékony, ha megkérsz valakit.

Szóval a rozoga kutya alapelvek az energiamenedzsment kapcsán a következők: tisztelt a határokat, tisztázd le a célokat egészen pontosan, és legyél a jó értelemben lusta. Használd ezeket az elveket a saját életedben, mert ugyanúgy működni fognak, ahogy nekem segítenek megszervezni a közös életünket Skillel.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Belső körhöz! Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy biztosan megkapd a Legyél Mindig Kutyás! tartalmakat.