Inspiráció minden héten

Blog

Dönts úgy, ahogy a kutyázásban szoktál!

A kutyázásban rengeteg döntést hozol, sokszor választasz nehezen összehasonlítható lehetőségek közül. Ott hogy csinálod? És hogyan hasznosíthatod ezt a tudást az életed egyéb területein is?

Röviden:

Eszedbe jutott már, hogy mennyi döntést hozol a kutyázásban? Gondolj csak az életmódra, a tréningre, az egészségügyi kérdésekre, és bizony arra is, hogy néha neked kell azt mondanod, hogy eljött a befejezés ideje. Mi jellemzi ezeket a döntéseket?

  • Nagyon sokszor számos lehetőség áll a rendelkezésedre, amelyek bizonyos szempontok mentén jobbak, mint a többiek, másokban pedig nem. Összességében nincs egy legjobb – mégis számít, hogy melyiket választod.
  • Ezekben az esetekben értékalapú döntést hozol, vagyis az irányítja a választásodat, hogy mi fontos neked igazán.
  • A neked személyesen igazán lényeges szempontok belülről jönnek, és számokkal általában nem kifejezhetőek. Normatív erőnek hívják azt a képességedet, hogy ezeket meghatározd önmagad számára.

Nézd meg a videót a részletekért, de az élet minden területén sok-sok olyan döntés van, amiben nehezen összehasonlítható lehetőségekről van szó. Így érdemes ott is – a kutyázáshoz hasonlóan – értékalapon választanod!

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

Amikor a kutyázásra gondolsz, valószínűleg elsőre nem pont a döntéshozás fog eszedbe jutni róla. Pedig ha egy kicsit közelebbről nézed, a kutyázás igenis telis-tele van döntésekkel. Gondolj csak arra, hogy egy csomó mindent el kell határozni életmódbeli dolgokkal kapcsolatban, tréninggel kapcsolatban, és bizony-bizony egészségügyi döntéseket is meg kell hozni, és néha az is oda van bízva a gazdira, hogy döntsön a befejezésről és a távozásról.

És az van, hogy ezeket a döntéseket nagyon sokszor nem tudod valamilyen mértékegység mentén, objektíven megmérni. Meg igazából az is van, hogy mivel nagyon sok alternatíva elérhető, ha elkezded őket nagyon racionális módon elemezni, könnyű arra jutni, hogy vannak bizonyos tulajdonságok, amiben az egyik alternatíva jobb, más tulajdonságokban meg egy másik alternatíva jobb. És hogyha ezeket összeveted, arra jutsz, hogy egyik lehetőség sem jobb, mint a másik, és mégis azt érzed, hogy bazira nem mindegy, hogy melyiket választod!

Ebből adódik a kérdés, hogy akkor vajon mégis mi csinálja ezt a különbséget, és mi alapján döntesz végül is? Erre az a válasz, hogy itt jönnek képbe a meggyőződések, itt jönnek képbe az értékek. Itt jön képbe az, hogy ki is vagy te valójában, mit szeretnél megvalósítani az életedben, és hogyan szeretnél együtt élni a kutyáddal.

Azt, hogy ez milyen mélyen személyes meggyőződésekre vezethető vissza, milyen mélyen személyes szintet érint, abban tudod remekül tetten érni, hogy mekkora viták tudnak kialakulni a kutyás közösségekben. Vegyél csak tréningeket: hol, kivel, hogyan, milyen módszerekkel kell tréningezni? Vagy akár etetési dolgokat: hogy mennyire kell változatosnak lennie, mennyire kell kísérletezni, nyers vagy táp? Tehát rengeteg szempont bejön ilyenkor, de az emberek érvei leggyakrabban valahogy úgy hangzanak, hogy „mert nekem az a fontos…” vagy „én abban hiszek…”, „én azt szeretném…”, „én akkor érzem magam jól…” – vagyis csupa személyes meggyőződésen alapuló dolog kerül elő.

Az a helyzet, hogy amikor olyan kérdésekben kell dönteni, ahol a puszta mértékegységeken alapuló elemzés nem segít, akkor nincs más hátra, mint hogy úgynevezett értékalapú döntést kell hoznod. És ez az, amit a kutyázásból tök jól ismersz, mert ez az, amit folyamatosan gyakorolsz akkor, amikor döntesz a rengeteg rendelkezésedre álló lehetőség közül.

Hogyan hasznos ez az életed egyéb területein? Úgy, hogy az élet egyéb területei is teli vannak ugyanilyen nehezen összehasonlítható alternatívákkal, és az ehhez kapcsolódó döntésekkel. Ott is nagyon gyakori, hogy ha bizonyos szempontokat veszek figyelembe, akkor az egyik lehetőségem jobb, ha más szempontokat veszek figyelembe, akkor más lehetőségem jobb. Így oda jutok, hogy basszus, ezek mentén a szempontok mentén nem fogom tudni eldönteni – mert ezen szempontok mentén egyik lehetőségem sem jön ki jobbnak, mint a másik.

És itt jön be az, hogy muszáj az embernek saját belső értékrendszert kialakítani, muszáj beüzemelni a személyes érveit. Tehát valami hasonlót kell létrehoznod, mint amit a kutyázásban megteszel. El kell azt döntened, le kell azt tisztáznod magadban, hogy mi az, ami neked az adott helyzet kapcsán fontos. Mi az, amibe jó szívvel bele tudsz állni? Mi az, amit hitelesen tudsz képviselni? Mi az, ami mellett szívesen kiállsz? Aztán amikor ezek mentén a pontok mentén futtatott meg az egyébként racionális, objektív szempontok mentén nehezen differenciálható dolgokat, meg fogod találni azt, hogy mi a te utad előre. Ugyanúgy, ahogy a kutyázásban döntésre tudsz jutni.

Ez az, amit úgy is hívnak, hogy az ember az úgynevezett normatív erejét kapcsolja be: hogy amikor a kívülről jövő, racionális szempontok nem visznek előre, akkor meghatározod a saját szempontjaidat a saját értékeid mentén abból következően, hogy ki vagy te – és ezen szempontok mentén hozod meg a döntéseidet. Nem csak a kutyázásban, hanem az életed egyéb területein is.

Ha ott állsz egy helyzetben, amivel kapcsolatban döntést kéne hoznod, és nehéz ezt megtenned, akkor jusson eszedbe, hogy a normatív erődre van szükség, vagyis arra, hogy előtérbe helyezd a saját magad számára fontos szempontokat és ezeket kezdd el mérlegre tenni a különböző alternatívák szempontjából!

És honnan fogod tudni, hogy odaértél? Onnan, hogy képes lennél ebben a kérdésben is hasonlóan érzelmekkel teli, heves vitát folytatni, és tudnál ugyanannyi szenvedéllyel érvelni, mint amennyire tudsz egy-egy kutyás témában a meggyőződéseid mentén. Ekkor biztos lehetsz benne, hogy kellő normatív erőt, és kellő normatív érvrendszert építettél fel ebben az egyébként tök nem kutyás témában is.

Szóval ha egy nehéz döntési helyzetben vagy a nem kutyás életedben, ahol egyszerűen az van, hogy az objektív mértékegységekre, számokra levetíthető döntési kritériumok nem visznek előre, jusson eszedbe az, hogy ez a kutyázásban pontosan ugyanígy van, és ezt ott pont jól tudod kezelni! Teszed ezt azáltal, hogy azt hívod meg magadban, hogy mi az, ami neked fontos. És építsd fel ezt olyan erősre a nem kutyás témában is, amennyire erős meggyőződésed van a kutyázáshoz kapcsolódó különböző területeken!