Inspiráció minden héten

Blog

De hát erről már hallottál? Az menő!

Amikor sokat tanulsz egy témáról, előbb-utóbb bele fogsz futni valami olyan ismeretelembe, amivel már találkoztál. Ez nagyon sokszor bosszúság forrása. Pedig szerintem létezik egy ennél sokkal előrevivőbb értelmezés! Mi ez, és miből származik?

Röviden:

  • Ha sokat tanulsz egy témáról, akkor előbb-utóbb óhatatlanul bele fog szaladni valami olyan tudáselembe, amiről azt érzed, hogy te ezt már ismered.
  • Nagyon sokszor ez bosszúság forrásává válik azáltal, hogy az emberek azt érzik, hogy amikor ilyen ismétlődéssel dolgoznak, akkor az idejüket, a pénzüket pocsékolják.
  • Pedig valójában amikor többedszer találkozol ugyanazzal az ismeretanyaggal, az mindig különböző módon fog hozzád megérkezni.
  • Mert más lesz a tudásod szintje, több tapasztalattal fogsz rendelkezni, ugyanaz az ismeretelem több helyre, más módon tud kapcsolódni, mint korábban.
  • Emellett amikor valaki, aki a szemedben hiteles az adott témában, arról beszél, amit te is gondolsz, az lehet megerősítés is számodra.

Nézd meg a videót a részletekért, de ez sokszor azért nem nyilvánvaló elsőre, mert tévesen azonosítod a tudásod forrását. Azt hiszed, hogy valahonnan kívülről jön, és ezért épp ismétlődéssel állsz szemben, pedig valójában te hoztad létre magadnak. És ez erősítődik meg épp.

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

Azt mondtam a bevezetőben, hogy ha sokat tanulsz egy témáról, akkor előbb-utóbb óhatatlanul bele fogsz szaladni valami olyan tudáselembe, amiről azt érzed, hogy te ezt már ismered. Ez egyszerűen annak a következménye, hogy ahogy haladsz előre a tanulási utadon – legyen szó kutyázásról, magáról a személyes fejlődésről vagy bármilyen egyéb témáról, ami számodra fontos -, egyre több tananyagot megismersz, egyre több szerzővel találkozol, óhatatlanul előfordul az, hogy valamilyen ismétlődéssel találkozz.

Nagyon sokszor ez bosszúság forrásává válik azáltal, hogy az emberek azt érzik, hogy amikor ezzel az ismétlődéssel dolgoznak, akkor az idejüket pocsékolják. Amikor kifizették a pénzt ezért a tananyagért vagy ezért a könyvért, akkor kiszórták a pénzüket az ablakon. Vagy ne adj’ Isten azt érzik, hogy egyszerűen becsapták őket, mert valami olyat próbálnak nekik adni, amivel már találkoztak.

Ugyanaz máshogy érkezik meg!

Pedig arról már ebben a körben is beszéltünk, hogy ha többedszer találkozol ugyanazzal az ismeretanyaggal, akkor az mindig különböző módon fog hozzád megérkezni.

Ennek az az oka, hogy ahogy más lesz a tudásod szintje, több tapasztalattal fogsz rendelkezni, ugyanaz az ismeretelem több helyre, más módon tud kapcsolódni, mint korábban. Ezért egyszerűen nem igaz az, hogy mindig ugyanúgy találkozol ugyanazzal az ismeretanyaggal, mint korábban.

Gondolj csak bele, hogy például a harcművészetek oktatási rendszere is úgy van felépítve, hogy a teljes tanulási illetve gyakorlási folyamat során – ami valakinek akár a teljes életét lefedheti – szerepe van annak, hogy folyamatosan visszatérnek az alap gyakorlatokhoz, és azokat tökéletesítik. Látszólag ugyanazokat a gyakorlatokat csinálják végig újra és újra, de mindig magasabb tapasztalási szinten, mindig magasabb tudásszinten, és ezért egyre magasabb minőségűvé válik maga a gyakorlat elvégzése. És így másféle tanulások születnek meg belőle annak a számára, aki gyakorol.

Ez szerintem nemcsak a harcművészetek terén igaz, hanem bármilyen tudás tekintetében. Hogy ahogy másféle tudásszinten vagy te, egy-egy ismeretanyag is máshogy fog megérkezni hozzád. Tehát önmagában nem igaz, hogy újra találkozni egy adott ismeretanyaggal azt jelentené, hogy pontosan ugyanazt történik, amin már egyszer túl vagy.

Megerősödhet az a tudásod, amit te hoztál létre!

Ami ezen kívül, mint új szempont szerintem fontos, hogy nagyon sokszor az történik, hogy te azt gondolod, hogy az a tudás, ami a fejedben van, az valahogy kívülről érkezett hozzád. Tehát láttad valakinél, olvastad valahol, vagy valamilyen tananyagban ez szerepelt. Pedig a gyakorlatban nagyon sokszor az történik, hogy te kitermelsz magadnak ismereteket azáltal, hogy összekapcsolod a meglévő tudásodat, a meglévő ismereteidet. És az egyszerűen egy torzítás, mondhatjuk azt is, hogy egy megélés csak, hogy te valahonnan kívülről szerezted ezt a tudást. Nem, te termelted ki a saját magad számára.

Szerintem pontosan ebből származik egy lehetséges előrevivő értelmezés akkor, amikor abba szaladsz bele, hogy „igen, amit XY mond, pontosan az, amit én is tudok, vagy én is gondolok erről a témáról”. Ez egyszerűen egy megerősítés, hogy valaki olyan mondja, aki abban a témában számodra hiteles, hogy „igen, azok az ismeretek, amiket megszereztél korában, azok relevánsak és pontosak, illetve azok az ismeretek, amiket az egyéb tudásodra építve te termeltél ki magadnak, az pontos és előrevivő”.

Szóval vidd ebből a részből kérlek szépen azt, hogy ha olyan tudáselemmel találkozol, ami már előfordult korábban, az számodra ne a bosszúság tárgya legyen, hanem egy lehetőség az ismétlésre. Illetve a megerősítés egy forrása azáltal, hogy valaki más, aki számodra hiteles, ugyanazt gondolja a témádról, amit te is.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Belső körhöz! Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy biztosan megkapd a Legyél Mindig Kutyás! tartalmakat.