Inspiráció minden héten

Blog

Beszélj az emberekkel is úgy, mint a kutyáddal!

A kutyák már ránézésre is jelentősen különböznek tőlünk, és ez segít abban, hogy könnyen szót értsünk velük. Mi az, amit a kutyádnál sikerrel alkalmazol, és ugyanilyen jól működne az emberekkel is?

Röviden:

A kutyáddal azért tudsz hatékonyan kommunikálni, mert

  • Foglalkozol vele, hogy vajon megért-e, és hogy megértsen.
  • Kialakítod a közös nyelvet.
  • Egyszerűen és világosan fejezed ki magad.
  • Ellenőrzöd a megértést.

Nézd meg a videót a részletekért, de ebből a szempontból érdemes az emberekkel is úgy beszélned, mint a kutyákkal, mert ugyanezek a dolgok náluk is remekül működnek!

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

A kutya és ember közti kommunikáció sokat foglalkoztatja a kutyásokat. Ezen belül is az, hogy vajon a kutya mennyit ért meg abból, amit mondunk neki. Minden ehhez kapcsolódó tudományos eredmény is nagy figyelmet kap, például most az ELTE Etológiai Tanszékének munkája arról, hogy a kutyák agya képes megkülönböztetni különböző emberi nyelveket.

A cikket bemutató poszt alatti beszélgetésből – 50 körüli hozzászólásnál jár csak az, amit én olvastam – kiderül, hogy mennyi saját megfigyelés, anekdota, kedves emlék kapcsolódik a kutya-gazdi kommunikáció témájához. Szóval ez amolyan hot topic..

Ezt a témát már mi is érintettük. Arról beszéltünk, hogy bár a közös munka során a gazdi-kutya kommunikáció sokszor fejlesztendő – kérdés, hogy elég egyértelmű-e, időben volt-e, összhangban volt-e a hangjel és a testjel. De a kutyásokat sosem kell győzködni arról, hogy a kommunikációra szükség van, nem szoktak azzal jönni, hogy „de hát én azt gondoltam, hogy tudja…!”
Bezzeg az emberek esetében… Itt két dolgot vihetsz át sikerrel a kutyás tapasztalatodból az emberekkel történő kommunikációdba: Egyrészt felelősséget vállalsz azért, hogy mondod a saját részedet, és nem várod, hogy a másik majd olvas a gondolataidban. Másrészt nem veszed adottnak, hogy ha a másik nem mondja magától a saját szempontjait, akkor nem is gondol vagy érez semmit. Ha nem mondja, kérdezz!
Ha nem láttad még ezt az epizódot, nézd meg, hasznos kiegészítés a mostanihoz. Itt megtalálod.

Menjünk most innen egy lépéssel tovább! Kutyásként tudod, hogy szükség van a kommunikációra, és az is foglalkoztat, hogy a kutyád vajon mit fogott az egészből. Ennek vannak praktikus megfontolásai, szeretnéd tudni befolyásolni a kutyád viselkedését, és ott van az a kíváncsiság is, ami az etológiai kutatásokat is övezi. Hogy vajon mit képesek összességében megérteni?

Mivel ez utóbbira nincs még pontos válasz, kénytelenek vagyunk a tapasztalatainkra hagyatkozni. És itt jön az, amit a bevezetőben mondtam, hogy a kutyák már ránézésre is jelentősen különböznek tőlünk, és ez segít. Segít, mert felhívja a figyelmet arra, hogy a kutya nem feltétlenül – sőt, leginkább nem – fogja minden szavunkat pontosan érteni, és így kell boldogulnunk vele.

És az embereknél sincs ez másképp, csak ezt sokan figyelmen kívül hagyják. „Uff, én beszéltem, mindenki más meg varrjon erre gombot, ahogy tud, és főleg ahogy én gondoltam!” Ez pedig a félreértések és csalódások melegágya.

Pedig van 3 egyszerű dolog, amit a kutyánál használsz, és az embereknél is remekül működik.

1. Közös nyelv. A kutyánál ezt kialakítod, leginkább nulláról. Hogy az a sok bla-bla, amit mondasz, jelentsen is valamit. Az embereknél jobb helyzetből indulsz, de azért egy-egy orvosi konzultációnál, amikor elárasztanak latinnal, vagy egy munkamegbeszélésen csak úgy repkednek a 3 betűs rövidítések, nem lenne meglepő, ha kölyökkutyát megszégyenítő fejforgatásba kezdenél. Hogy „he?”
Te ne csináld ezt a környezeteddel, légyszi. Az embereknek is érdemes olyan szavakat mondani, amiről biztosan tudod, hogy ismerősen csengenek. Ha pedig ez kétséges, nem ciki tisztázni, hogy egy-egy szó mit jelent pontosan.

2. Egyszerűség és egyértelműség. A kutyások tudják, hogy az a kommunikáció, ami a kutyánál eredményes, az nem bonyolult és dagályos. Barokk körmondatokban csak akkor beszélsz a kutyával, ha épp játszotok – én legalábbis biztosan.
Ellenben az embereknél! Él bennünk egy olyan tévhit – részben az oktatási rendszerünknek hála –, hogy akkor tűnünk okosnak, ha marha bonyolultan mondjuk, amit szeretnénk. Ez egyébként nem is igaz (tudományos bizonyíték van rá), és biztosan rontja a megértést. Az embereknél is az a legjobb, ha egyszerűen és világosan mondjuk.

3. Visszaellenőrzés. Ha egy kutyás megkérte valamire az ebet, odafigyel rá, hogy mi történik. Így könnyen észreveszi a kutyán a zavarodottságot vagy a nem megfelelő végrehajtást, és azonnal van lehetősége korrigálni.
Az embereknél ezzel szemben gyakran előfordul, hogy a kommunikációt követően csak nagy sokára derül ki, hogy már a legelején félrement az egész. A másik nem értette, vagy nem azt értette. Egy rövid összefoglalóval vagy egy-két ellenőrző kérdéssel a kétlábúak viszonylatában is elkerülhetőek lennének az ilyen – néha igen drága és kellemetlen – félreértések.

Szóval a kutyáddal azért tudsz hatékonyan kommunikálni, mert: Foglalkozol vele, hogy vajon megért-e, és hogy megértsen. Kialakítod a közös nyelvet. Egyszerűen és világosan fejezed ki magad. Ellenőrzöd a megértést. Ebből a szempontból érdemes az emberekkel is úgy beszélned, mint a kutyákkal, mert ugyanezek a dolgok náluk is remekül működnek! Ne hidd el nekem, próbáld ki!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Belső körhöz! Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy biztosan megkapd a Legyél Mindig Kutyás! tartalmakat.