Inspiráció minden héten

Blog

Tényleg értelmetlen, ha nem hasznos?

A kutyázásban időnként felmerül, hogy mi értelme van csinálni bizonyos dolgokat. A legáltalánosabb válaszunk erre az, hogy azért csináljuk, mert hasznos. Emellett van más dolog is, ami lényeges. Vajon mi ez?

Röviden:

  • A kutyázásban időnként felmerül, hogy mi értelme van csinálni bizonyos dolgokat. Például miért kérsz elnézést a kutyádtól, és miért köszönsz meg neki dolgokat.
  • Én ennek kapcsán azt fogalmaztam meg, hogy nem azért, ahogyan ez a kutyára hat, hanem azért, mert nekem fontos.
  • Az élet egyéb területein is lényeges azzal foglalkozni, hogy bizonyos dolgokat nem önmagában azért csinálunk, mert hasznosak.
  • Az is egy lényeges ok, hogy az neked fontos és értékes.
  • Onnan tudhatod, hogy erről van szó, hogy a végső okod arra, hogy miért csinálod, hogy „Mert csak!”, vagyis te ilyen vagy.

Nézd meg a videót a részletekért, de összhangban működni a személyes értékeiddel, az önazonosságod egy nagyon fontos építőeleme. Akkor fogod jól érezni magad, ha úgy cselekszel a világban, amit magadról gondolsz, és amit magadról helyesnek tartasz.

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

Azt a témát, hogy mi miatt csinálunk bizonyos dolgokat a kutyázásban, egy beszélgetés juttatta eszembe a közelmúltból. Történt ugyanis, hogy valaki azt mondta, hogy semmi értelme elnézést kérni a kutyádtól, amikor véletlenül beleütközöl, vagy rálépsz a lábára. Mert úgy sem érti a kutya, akkor meg minek?

Elgondolkodtam rajta, hogy bizony-bizony én is abba a csoportba tartozom, aki hajlamos elnézést kérni a kutyától, meg megköszönni neki bizonyos dolgokat, amiket csinál. Az foglalkoztatott, hogy tulajdonképpen nekem mi okom van erre.

Mert azzal én is többé-kevésbé egyetértek, hogy alapesetben nem sok mindent jelent a kutya számára az, amit mondunk. Lehet mondjuk a „köszi!”-t megtanítani, mint eresztési vezényszót, de ez akkor sem abban az értelemben fogja a mi hálánkat jelenteni a kutyának, ahogy ezt a saját emberi gondolkodásunkban értjük alatta. De akkor végülis miért?

Ahogy forgattam magamban ezt a kérdést, arra jutottam, hogy nem amiatt csinálom, hogy a kutya pontosan mit ért belőle. Hanem ez nekem fontos abból a szempontból, hogy amikor valakit partnerként kezelek, valakivel, szeretnék egy jó együttműködést kialakítani, akkor neki bizony én meg fogok köszönni dolgokat, és elnézést fogok kérni, ha valami olyat csináltam, ami neki kellemetlen. Nem azért, mert ez vele mit csinál, hanem azért, mert nekem fontos.

Innen jött a gondolat, hogy a kutyázásban és az élet egyéb területein is fontos azzal foglalkozni, hogy bizonyos dolgokat nem önmagában azért csinálunk, mert hasznosak.

Gondolj csak bele, hogy például nem csak azért nem dobod el a szemetet valahol, mert valaki látja, és mit fog rólad gondolni, vagy megbüntet érte a közterület felügyelő. Hanem azért viszed magaddal a szemetet a legközelebbi szemetesig, mert neked fontos, hogy tisztán tartsd a környezetedet, és vigyázz a természetre.
Ugyanígy nem azért érkezel pontosan az állatorvoshoz, mert legközelebb nem mehetsz, ha te vagy az, aki mindig elkésik. Vagy nem azért fizeted ki a kutyakozmetikust meg a kutyakajást rendesen, mert nem fognak veled szóba állni. Hanem azért, mert neked fontos az, hogy az ilyen üzleti és szolgáltatási kapcsolataidat magas minőségben üzemeltesd.

Szóval itt jön be az a szempont, hogy valami, amit csinálsz, nem feltétlenül csak azért lényeges neked, és nem az az egyetlen okod arra, hogy csináld, hogy ez konkrétan valamilyen hasznot hajt neked. Hanem az is egy lényeges és fontos ok, hogy azért csinálod ezt, mert ez neked fontos és neked ez értékes.

Ez úgy kapcsolódik a saját jóllétedhez, hogy azokkal a dolgokkal összhangban működni, ami neked fontos – tehát összhangban működni a személyes értékeiddel -, az önazonosságod egy nagyon fontos építőeleme. Akkor fogod jól érezni magad, ha úgy működsz a világban, amit magadról gondolsz, és amit magadról helyesnek tartasz.

Honnan lehet azt tudni, hogy egy olyan tevékenységgel, egy olyan működéseddel van dolgod, ahol az önazonosságod, illetve a személyes értékeid jönnek játékba? Hát onnan, hogy ha megkérdezed magadtól, hogy mi miatt csinálod ezt a dolgot, miért működsz így, akkor erre lehet, hogy van egy-két praktikus válaszod: 
– Miért érkezel időben egy találkozóra?
– Azért, mert akkor fogok tudni időben továbbmenni. Vagy akkor leszek alkupozícióban, hogy mikor akarok menni legközelebb.

De ha egy kicsit tovább feszegeted:
– Oké, miért akarsz időben továbbmenni?
– Azért, mert szeretnék a következő helyre is időben odaérni.
– Miért szeretnél a következő helyre is időben odaérni?

Néhány ilyen kör után meg fogsz oda érkezni, nincs más válaszod, mint hogy „Mert csak!”.

És ez nem a hisztiző kisgyerek „Mert csak!” válasza, hanem az a válasz, hogy azért, mert te ilyen vagy, neked ez fontos.

Amikor megérkezel oda, hogy ez nekem fontos-típusú „Mert csak!”, akkor tudhatod, hogy ez a dolog neked személyesen fontos, és ezáltal az önazonosságod megtartása miatt lényeges, hogy ezzel összhangban maradj.

Szóval vidd el ebből a részből kérlek szépen azt, hogy valamit nem csak azért lényeges csinálni, mert hoz neked konkrétan valamilyen hasznot, hanem azért is, mert megélheted általa, hogy önazonosan, a saját értékeiddel, a saját fontossági listáddal összhangban élsz. És ez legalább olyan fontos, minthogy valamit konkrétan keress egy helyzetből.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Belső körhöz! Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy biztosan megkapd a Legyél Mindig Kutyás! tartalmakat.