Inspiráció minden héten

Blog

Mitől olyan szerethetőek a kutyás hétköznapok?

Hogyan gondolkozunk mi, kutyások az ebbel töltött hétköznapokról? És hogyan használhatod ezt a hozzáállást az életed más területein is?

Röviden:

Mi, kutyások hasonlítunk abban, hogy szeretjük a kutyánkkal közös mindennapokat. És vannak jellemző mintázatok a működésünkben:

  • Hozzáállás a teendőkhöz: szeretettel, gonddal, odafigyeléssel fordulni a teendőkhöz még akkor is, ha ezek önmagukban nem feltétlenül örömteliek.
  • Hozzáállás az apró dolgokhoz: Észrevenni és értékelni az apróságokat a hétköznapokban, mert ez teszi a napjainkat szerethetővé.
  • Hozzáállás a kapcsolatokhoz: Tudatosan tenni a kapcsolat építéséért és fenntartásáért.

Nézd meg a videót a részletekért, de ezek mind olyan hozzáállásbeli dolgok, amiket könnyedén meg tudsz valósítani az életed minden egyéb területén is!

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

Honnan jön ez a téma a kutyás hétköznapokkal? Onnan, hogy nem túl régen volt egy beszélgetésem veletek arról, hogy mi az, ami a kutyás hétköznapokból semmilyen módon nem hiányozhat. Volt a válaszaitokban egy-két olyan dolog, ami szerintem nagyon-nagyon érdekes mintákat mutat meg. Azért fontos, hogy beszéljünk ezekről, mert tök jól tudjuk használni őket az életünk egyéb területein is, amikor igyekszünk jó életet élni összességében – nemcsak a kutyázásban.

Szóval volt három dolog, ami számomra nagyon szembeötlő volt a válaszaitokban arra a kérdésre, hogy mi az, ami nem hiányozhat a kutyás hétköznapjaitokból:

1. Hozzáállás a teendőkhöz: Az első, hogy szeretettel fordultok ezek felé a tevékenységek felé. Amikor arról írtatok, hogy mi minden történik a hétköznapokban: etetés, takarítás, szőrápolás, játék, szeretet, mindig az derült ki a posztokból, hogy csupa-csupa pozitív emoji és szmájli volt körülöttük.
Vagyis azokhoz a tevékenységekhez is pozitív a viszonyunk a kutyázásban, amik önmagukban nem kéne, hogy feltétlenül örömöt adjanak. De mivel a kutyázás nekünk fontos, és ezzel kapcsolatban hoztunk egy tudatos döntést, így tudunk szeretettel, tisztelettel fordulni mindazokhoz a tevékenységekhez, ami ezzel jár. És mivel ez egy választás kérdése, hogy mi így szeretnénk működni, megvan a terünk arra, hogy ezt a döntést tudatosan meghozzuk, és szeretettel forduljunk mindenhez, amit csinálunk. Nem csak a kutyázásban, hanem az életünk egyéb területein is!
Ismerek olyan kutyást, akinek például azzal semmi problémája nincsen, hogy fel kell porszívózni a szőrt, amit a kutya szétszórt a házban – oké, az kutyás téma. Ezzel szemben hihetetlen ellenállásba fordítja magát akkor, amikor ablakot kell pucolni, mert takarítani alapvetően gyűlöl. És ez innentől fogva 13x annyi energiáját elrabolja, mintha simán nekiállna ugyanazzal a szeretetteljes hozzáállással, amivel a kutya után porszívózik. Nem azt mondom, hogy azzal a szeretettel álljon az ablakpucoláshoz, mint amikor a kutyával sétál vagy éppen szeretgeti, hanem hogy a takarításban is legyen némi harmónia.
És ugyanezt a hozzáállást el tudod vinni az életed összes egyéb területére: el tudod határozni azt, hogy szeretettel, gonddal, odafigyeléssel fogsz odafordulni a tevékenységek felé, amiket csinálsz. Ezzel meg tudod előzni, hogy felgyűljön benned egy csomó rossz fajta ellenállás az adott tevékenységgel kapcsolatban, és így sokkal jobban fogod tudni használni az energiáidat.

2. Hozzáállás az apró dolgokhoz: A másik dolog, hogy a kutyázásban igenis örülünk a mindennapi apróságoknak. Amikor arról volt szó, hogy mi nem hiányozhat az életünkből, akkor az jött, hogy pocak vakarka, meg séta, meg játékok – semmiféle nagy dolog nem került elő. És ezeket a kutyázásban igenis értékeljük! Azonban nem biztos, hogy ezt megtesszük az életünk egyéb területein is!
Gondolj arra, hogy amikor kimégy a kutyával sétálni, nagy valószínűséggel neked is fel szokott tűnni, hogy milyen szép a természet körülötted, vagy éppen milyen szépek a felhők az égen. De vajon észreveszed ugyanezt mondjuk munkába menet? Vagy amikor bevásárolni mész? Teszem hozzá, hogy lehet, hogy pont ugyanazon az úton, amin egyébként kutyával is szoktál járni…
Vidd el tehát azt a kutyázásból jól ismert működésmódodat, hogy örülsz az apróságoknak és tudod azt, hogy ez adja meg a mindennapok szerethetőségét, ez adja meg a mindennapok töltését! Ezt vidd át kérlek az életed azon pillanataiba is, amikor éppen nem a kutyáddal vagy! Vedd észre és értékeled pont ugyanúgy az apróságokat, ahogy a kutyádhoz fűződő viszonyodban ezt megteszed!

3. Hozzáállás a kapcsolatokhoz: A harmadik dolog, ami nem hiányzott a hozzászólásokból, hogy a kutyázásban figyelmet fordítunk a kapcsolatra. Hogy ez kinél micsoda? Jó éjt puszi, pocak vakarka, ölelgetős egy perc, bolondozás együtt, kalandok. De mindenképp ott van az, hogy figyelmet fordítunk rá, hogy legyen tere a kapcsolat építésének.
Ez ugyanígy van minden egyéb kapcsolatunkban is: akkor fognak jól működni, ha ebbe teszünk egy pici energiát, és kialakítjuk azokat a rítusokat, amik segítenek nekünk abban, hogy minőségivé váljon, és minőségiként megmaradjon egy-egy kapcsolat. Ez igaz a családi kapcsolataidra, igaz a baráti kapcsolataidra, sőt, igaz a munkakapcsolataidra is. Lehet, hogy egyikbe sem kell többet invesztálni, mint ami a kutyádnál egy-egy perc vagy egy-egy gesztus. Csak arra figyelj kérlek, hogy mivel tudod azt, hogy ez a kutyázásban tök jól működik, ne hagyd őket kikopni az összes többi kapcsolatodból sem!

Szóval, ami a kutyás életet ilyen nagyon szerethetővé teszi, az az, hogy van egy szeretetteljes hozzáállásod mindenhez, ami ehhez a témához kapcsolódik, örülsz az apróságoknak és invesztálsz a kapcsolataidba. Ezek pedig olyan hozzáállásbeli dolgok, amiket könnyedén meg tudsz valósítani az életed minden egyéb területén is!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Belső körhöz! Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy biztosan megkapd a Legyél Mindig Kutyás! tartalmakat.