Inspiráció minden héten

Blog

Mire jó, hogy mániákus kutyás vagy?

Röviden: esélyt ad arra, hogy magasabb minőségű életet élj. Hányféle módon teszi ezt? És mit jelent az, hogy „legyél mindig kutyás”?

Röviden:

Az emberek gyakran nem értik a kutyásokat: minek nekünk ez az egész? Mi pedig meggyőződéssel mondjuk, hogy egyszerűen jobban élünk azért, mert kutyák vannak az életünkben. De vajon hogyan jön létre ez a hatás?

  • Egyrészt fizikai, érzelmi síkon: A kutyák jelenléte csökkenti a stresszt és a magányt, és a kutyázás aktív életmódot feltételez.
  • Másrészt értelmet, irányt ad az életednek. Kutyásként van egy jó válaszod arra, hogy mit keresel a földön, és merre vagy fejjel.
  • Ezen kívül a kutyázás a saját működésed kapcsán is sokat tanít neked azáltal, hogy ad egy jó mintát – amit tudatosítanod, és kiterjesztened kell.

Nézd meg a videót a részletekért, de a „legyél mindig kutyás!” elv pontosan arról szól, hogy a kutyázásban jól bevált működésedet kiterjeszted az életed egyéb területeire is, hogy azok is olyan magas minőségűvé válhassanak, mint amilyennek a kutyázást megéled.

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

Mire jó neked az, hogy mániákus kutyás vagy? Ha nagyon röviden akarjuk összefoglalni, akkor azt lehet mondani, hogy ezáltal komoly esélyt kaptál arra, hogy egy magasabb minőségű életet élj.

Bármi, amit az emberek nagy szenvedéllyel csinálnak, általában csodálkozást szokott kiváltani a többiekben: kicsi nem értést, hogy minek ez neked, meg miért jó ezzel foglalkozni. És nekünk, kutyásoknak azért alapvetően nem meglepetés, amikor azt mondjuk, hogy mi egyszerűen jobban élünk azért, mert kutyák vannak az életünkben. De szerintem igenis fontos tudatosítani, hogy mik azok a módok, amiken keresztül ez végbemegy. Mert ez az, ahogyan a legtöbbet ki tudod hozni a kapcsolatodból a kutyáddal, és ezáltal a legtöbbet tudod tenni azért, hogy minél jobb életet élhess.

Támogat fizikai, érzelmi síkon: Először is számtalan tanulmány bizonyítja azt, hogy a kutyák konkrétan a jóllétünkre vannak pozitív hatással: A jelenlétük csökkenti a stresszt. A hozzájuk fűződő szeretetkapcsolat csökkenti a magányosságot, ami hozzájárul ahhoz, hogy akár tovább éljünk. Tehát sok szempontból az érzelmi életünket teszik színesebbé, gazdagabbá, és ezen keresztül magasabb minőségűvé. Aztán az is ott van, hogy a kutyákhoz elengedhetetlenül hozzákapcsolódik az, hogy mozgunk, hogy aktív életet élünk, hogy nem lesz belőlünk egy kanapé krumpli, ami megint csak hasznos a jóllétünk szempontjából.
Összességében tehát van ennek egy fizikai, érzelmi síkja, amivel mi, kutyások legtöbbször tisztában szoktunk lenni.

Értelmet, irányt ad az életednek: Aztán fontos az is, hogy ha kutyázol, akkor ez ad egy irányt, ad egy értelmet az életednek. Ez a része tulajdonképpen igaz mindenféle olyan tevékenységre és olyan kapcsolódásra, amit nagy intenzitással csinálsz, ami fontos neked. Mert ez ad egy keretet, ad egy irányt annak, hogy hogyan töltöd el a szabadidődet, hogyan építed fel az életedet, nincsenek üresjáratok. Van egy válaszod arra, hogy minek vagy te itt a földön, és hogy merre vagy fejjel. És ez és borzasztóan fontos abból a szempontból, hogy egy jó életet tudj élni. Mert ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben, kell, hogy legyen egy iránya az életednek. Ha nagy szavakat akarunk használni, akkor kell, hogy legyen egy értelme az életednek – és a kutyázás (vagy bármi egyéb, amit nagy szenvedéllyel csinálsz) ezt meg tudja teremteni.

Mintát ad a saját működésed kapcsán: De van itt még egy dolog, ami szerintem kevésbé egyértelmű az embereknek. Legalább is minél többet beszélek erről a kutyásokkal, annál inkább arra a következtetésre jutok, hogy nem egyértelmű – pedig legalább ugyanilyen fontos. Ez az, hogy a kutyádhoz fűződő kapcsolatod ad az életednek egy olyan szeletet, egy olyan területet, amit valószínűleg nagyon jónak élsz meg. Kutyásként azt szoktuk mondani, hogy a kutyához fűződő része az életünknek nagyon rendben van.
És ezzel kapcsolatban gyakran tapasztalom azt, hogy az emberek abból indulnak ki, hogy ez az egész a kutyának köszönhető. Pedig kutyásként pontosan tudjuk azt, hogy a kutya egy jól működő kutya-gazdi kapcsolatba – amit mi annyira szeretünk – csak a felét tudja beletenni. Ez honnan egyértelmű? Onnan, hogy amikor valamilyen probléma adódik a kutya-gazdi kapcsolatban – ami általában a kutya viselkedési problémáiban nyilvánul meg –, akkor alapvetően senki nem a kutyára nehéz, hanem a gazdára. Hogy vajon ő megfelelő körülményeket, megfelelő feltételeket teremtett-e a kutyának. És általában arra a válaszra szoktunk jutni, hogy nem. Vagy az van, hogy egyáltalán nincsenek határok, és ezáltal megbomlik az egyensúly, vagy pedig az, – ha a másik extrémitást nézed – hogy súlyos elhanyagolás van a képben, és ezért nincsen rendben a dolog.
Ha azt veszed, hogy ha rendben van a dolog, az csak a kutyának köszönhető, ha meg nincs rendben a dolog, az meg csak az embernek, csak a gazdinak köszönhető, akkor ez egy logikai ellentmondás! Tehát igenis az van, hogy a gazdinak tök nagy szerepe van abban, hogy jó legyen a kutya-gazdi kapcsolat!
Most azt fogod mondani, oké, feltaláltam a csövön a lyukat, mert ezt eddig is tudtad! Igen ám, de itt érdemes egy lépéssel továbbmenni, és tovább gondolkozni: érdemes azt tudatosítani, hogy mi az, amit az ember gazdiként üzemeltet, mi az, amit gazdiként csinál a kutyához fűződő kapcsolatában, amivel hozzájárul ahhoz, hogy ez a kapcsolat ilyen nagyon jó legyen! Mert ezek olyan dolgok, amiket ha kiterjesztesz az életed egyéb részeire, ugyanilyen jól hozzá fognak járulni ahhoz, hogy minőségibbek legyenek a kapcsolataid, minőségibb életet tudj élni – nemcsak a kutyázásban, hanem az élet egyéb területein is.
Lehet, hogy hallottad már tőlem azt a kifejezést, azt az elvet, hogy „legyél mindig kutyás!” Ez alatt azt értem, hogy ha bizonyos dolgokat megtanulsz üzemeltetni a kutyázásban, amik ott olyan eredményre vezetnek, hogy emiatt imádod az egészet, akkor az egy tök logikus lépés, hogy elkezdd ezeket a dolgokat tudatosítani, és kiterjeszteni az életed egyéb területeire is. Vagyis mindig úgy fogsz élni, úgy fogsz működni, ahogy a kutyázásban jelen vagy. Tehát mindig kutyásként leszel jelen az életed egészében! És ez ugyanúgy előre fogja mozdítani az életed általános minőségét, ahogy a kutyázást egy magas minőségű megélésének tekinted.
Szóval szerintem nagyon fontos azt tudatosítani, hogy a kutyázás a saját működésed kapcsán is sokat tanít neked azáltal, hogy ad egy jó mintát – amit tudatosítanod kell, és kiterjesztened kell. Erről szól az, amit én úgy hívok, hogy „legyél mindig kutyás!” És igyekszem olyan szemléletet hozni, olyan programokat szervezni nektek, ami segít benneteket abban, hogy efelé a mindig kutyás működés felé tudjatok haladni.

Összefoglalva mi van a kutyázásban számodra, ami a magasabb minőségű élet felé visz: azon túl, hogy a jóllétedhez hozzájárul, hogy irányt, értelmet ad az életednek, szolgál egy jó mintával is – és itt jön a lényeg – a saját működéssel kapcsolatban, amit innentől fogva már csak tudatosítani kell és kiterjeszteni kell! Tehát miért jó neked az, hogy mániákus kutyás vagy? Azért, mert megmutatja, hogy hogyan tudsz egy összességében magasabb minőségű életet létrehozni!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Belső körhöz! Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy biztosan megkapd a Legyél Mindig Kutyás! tartalmakat.