Inspiráció minden héten

Blog

Miért jó az, hogy nézegeted a kutyádat?

Mi, kutyások szeretünk belefelejtkezni a kutyánk szemlélésébe, és azt is tudjuk, hogy ez jól hat ránk. Vajon mit tanulhatunk ebből az életünk egésze kapcsán?

Röviden:

A kutyánk szép és cuki – persze, hogy jó érzés nézegetni. De vajon hogyan is működik ez a hatás?

  • Valamit alaposan megfigyelni, igazán elmélyülni a szemlélésében, a jelenbe hoz.
  • A szépség és a cukiság összekapcsol az élet pozitív oldalával, ez az, amin keresztül minőségivé válik az energiád.

Nézd meg a videót a részletekért, de ezek olyan dolgok, amik nem csak a kutyázásban vannak jelen, nem csak ott fontosak. Ezért az elmélyült szemlélődés sem csak ott válik hasznodra!

 Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

Azt hiszem, talán pont a múlt héten volt, hogy a Legyél Mindig Kutyás! Klub tagjainak írtam a szokásos kis utánkövető levelemet. Arra lettem figyelmes, hogy mást se csinálok a teraszon, minthogy miközben próbálom a legjobb gondolataimat összegyűjteni, és azokat valahogy jól szavakba önteni, lényegében azt szemlélem, azt nézegetem, ahogy Skill olyan egy-másfél méterre fekszik tőlem, és az égvilágon semmit sem csinál, csak egyszerűen ott van. És mégis az volt az érdekes, hogy bár tulajdonképpen nem történt semmi – semmi fontos vagy semmi olyan, amire azt mondanád, hogy ez egy lényeges dolog volt. Csak az, hogy én elkezdtem a kutyát szemlélni, ami igenis segített nekem abban, hogy a lehető legjobbat tudjam kihozni magamból, és a legjobb tartalmat tudjam a klubtagoknak létrehozni.

És nagyon-nagyon sok kutyástól hallom azt, hogy tulajdonképpen mindenki szokta időnként nézegetni a kutyáját, elmélyülni a szemlélésébe, és valahogy ezt mégis mintha majdhogynem cikinek éreznénk. Pironkodva mesélünk róla, hogy „jaj, de furaság már az, hogy nézegetem a kutyámat akkor is, amikor tulajdonképpen semmit nem csinál…!” Mert lehet, hogy csak éppen aranyosan alszik csak játszik, vagy csak egyszerűen ott van. Nekünk ez mégis valami miatt érdekes, valami miatt szeretünk ebben elmélyülni.

Én azt gondolom, hogy ebben az égvilágon semmi ciki nincs, sőt ez nagyon sokat hozzátesz a kutyás jóllétünkhöz! És hogyha ugyanezt a dolgot átültetnénk az életünknek egyéb területeire is, akkor általánosságban az életminőségünkhöz, a jóllétünkhöz nagyon sokat tudna hozzáadni. Nézzük meg, hogy mi történik ilyenkor!

Szemlélődés. Az egyik dolog az önmagában a szemlélődés. Ha valamit olyan istenigazán nézel, valamit ténylegesen megfigyelsz, akkor ez megérkeztet a jelenbe. A teljes figyelmed ráirányul arra, ami ott és akkor történik, és ez egyrészt ad neked egy nyugalmat, mert leválik a figyelmed a múltbeli mindenféléről, meg a jövőbeli aggodalmakról és tervekről. Egyszerűen egy nagyon erős jelenlétet hoz létre, egy nagyon erős fókuszt arra, ami éppen aktuálisan történik. És ez az az állapot, amiben leginkább azt éljük meg, hogy jól érezzük magunkat.

Kapcsolódás a pozitívhoz. A másik dolog, ami ilyenkor történik, hogy csupa pozitív dologgal kerülünk kapcsolatba. Mert a kutyánkat szépnek fogjuk látni. Elmerülünk a szépségében, egyszerűen elmerülünk a megjelenése részleteiben – és ezt szépnek fogjuk találni. Vagy ha eggyel tovább mész, azt fogod mondani, hogy egyenesen cuki! Hát hogy lehet ilyen szétdobott lábakkal aludni? Vagy hogy lehet ilyen tempóban egy botot darálni? Tehát pozitív dolgokhoz kezdesz el azáltal kapcsolódni, hogy elmélyülsz a kutyád megfigyelésében.

Beszéltünk a Legyél Mindig Kutyás! Klubban a múltkor arról, hogy a jóllétünknek négy dimenziója van, amiből az érzelmi az egyik. És az érzelmi dimenziód állapotát abból lehet az egyik legjobban lemérni, hogy mennyi pozitív érzelmet tudsz megélni egy adott időszakban, mennyire tudsz kapcsolódni az életed pozitív dolgaihoz. És észrevenni azt, ami szép, meg azt, amit cuki magad körül, igenis hozzájárul ahhoz, hogy minél jobb érzelmi állapotban legyél!

Ha megnézed ezt a két dolgot: valaminek a megfigyelésén keresztül elmélyülni az itt és mostban és ezen keresztül észrevenni a pozitívumokat – azt, hogy valami szép, valami cuki, valamihez valamilyen pozitív érzelem köt – ezek csupa olyan dolgok, amiket nem csak a kutyázásban lehet csinálni! Sőt, lehetne ezt tulajdonképpen bármelyik pillanatban, mindig csinálni! És ugyanúgy, ahogy a kutyázásban azt éled meg, hogy szívesen csinálod ezt, mert jól hat rád, ugyanez igaz akkor is, amikor az életed egyéb területein veted be.

Én például rászoktam arra, hogyha éppen utazom befelé a városba – én alapvetően tömegközlekedős vagyok, és azt azért nem ajánlanám, hogy vezetés közben elmélyülten csináld ugyanezt –, van a lehetőségem arra, hogy bámulok ki a busz ablakán, és egyszerűen csak megfigyelem, hogy hogyan játszik a napfény a különböző épületeknek a tetején, vagy hogy milyen szép színe van az út melletti fáknak, amik mellett elmegyek. Hogy nézd már, ott van egy kutya, jaj de cuki – jé, őt már láttam! És ez azt csinálja velem, hogy megérkeztet a jelenbe, és létrehoz egy pozitív állapotot bennem, létrehoz egy pozitív hangulatot.

Tehát az, hogy gyakorlottan megfigyeled a kutyádat, és ezen keresztül a jelen pozitív részeihez kapcsolódsz, olyan dolog, amit érdemes átültetned az életed egyéb területeire is. És ez semmi új, mert ezt a kutyázásban tudod csinálni, és ugyanazt kell csinálnod másutt is. Tehát a szokásos: valamit, amit a kutyázásban jól ismersz, érdemes elterjesztened az életed egyéb területein is, és gyakrabban, csak akár egy-két percre kapcsolódni ahhoz, hogy ténylegesen mi van körülötted, és mi az, ami ebből pozitív. Mert ez az, ami jó irányba fogja terelni a figyelmedet, és jó irányba fogja terelni az érzelmi állapotodat.

Ha legközelebb azon kapod magad, hogy nézegeted a kutyádat, akkor egyrészt ennek örülj! Aztán ha legközelebb ettől elkezdenéd magad furán érezni, jusson eszedbe, hogy ezzel semmi baj sincs, hogy ez az egyik lehető legjobb dolog, amit a jólléted érdekében tenni tudsz. Amikor csak lehetőséged van rá, vesd be ezt a szemlélődési készségedet az életed egyéb területein is, hogy minél többször élvezhesd az előnyös hatásait!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Belső körhöz! Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy biztosan megkapd a Legyél Mindig Kutyás! tartalmakat.