Inspiráció minden héten

Blog

Mi jut eszedbe a kutyádról?

A kutyás hétköznapokat rutin lépések hosszú sorain keresztül oldjuk meg. Ez olyan működés, ami egy kis általánosítással nagyon hasznos az életünk egészében. Mit jelent ez a működés valójában? És hogyan terjeszthető ki?

Röviden:

  • A kutyás hétköznapokat rutin lépések hosszú során keresztül oldjuk meg, ami segít a dolgokat jól csinálni.
  • Ez jelen lehet nem csak a kutyázásban, hanem az élet minden területén.
  • Egy szokásos tevékenység elvégzésére emlékeztethet az, hogy valamilyen, hozzá kapcsolódó tárgyat szem elé teszel. De nem ez az egyetlen lehetőség.
  • Használhatod a szokások egymásra halmozását is, amikor egy már meglévő rutin lesz egy másik szokás jele, emlékeztetője.

Nézd meg a videót a részletekért, és tudd meg, hogy hogyan érheted tetten azt, ahol már most eredményesen használod a szokások egymásra halmozását!

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

A bevezetőben említettem, hogy a kutyás hétköznapokat rutin lépések hosszú során keresztül oldjuk meg. Erre mi sem jobb példa, mint az, hogy mi most éppen kint vagyunk egy kutyás programon, és itt van velünk minden felszerelés, amire éppen szükségünk van. Sok kutyással beszélgettem arról, hogy kinek-kinek milyen elindulási rutinja van, és szerintem az enyém is egy elég tipikus példája ennek:

  • Ha én kutyázni készülök, onnan indul az egész, hogy fel kell vennem a kutyás ruháimat. Divat tanácsokért biztos nem engem fogsz követni, de nálam ez úgy működik, hogy külön felszerelésem van a kutyázásra, amit csak oda hordok. Tehát azzal indul az egész folyamat, hogy magamra veszem a kutyás ruháimat.
  • Ez eszembe juttatja azt, hogy szükség lesz a kutyás táskámra is. Szoktam mondani, hogy van civil táskám, amit a nem kutyás programokra hordok. Így át kell pakolni a megfelelő kutyás táskába. Mert ugye az alapján, hogy hova megyünk, meg mennyit cuccra van szükség, másik táskát fogok magammal vinni. Ebbe első lépésben belepakolom a saját dolgaimat: iratok, telefon, kocsikulcs, napszemüveg. Végiggondolom azt is, hogy vajon lesz-e otthon valaki, amikor hazaérek, vagy sokkal jobb, ha viszek lakáskulcsot is, ha nem akarok sokat az ajtó előtt dekkolni.
  • Arról, hogy összepakolom a saját cuccaimat, eszembe jut, hogy oké, akkor most szedjük össze a kutyás felszerelést. Az alapján, hogy mit szeretnék csinálni, mire lesz szükségem? Legyen nálam megfelelő játék, hozzam magammal a targeteket, a pullert, a videoállványt, a hosszú pórázt.
  • Amikor ez is megvan, akkor ott tartok, hogy én felöltöztem kutyás ruhába és össze van készítve a kutyás felszerelés. Ekkor jön rám a cipő, kabát, és a kutyákat is fel kell öltöztetni. Tehát felkerülnek a nyakörvek, és jönnek a pórázok a kezembe.

Ez biztosítja azt, hogy általában nem szoktam fele cuccal megérkezni sehova. Az időnként előfordul, hogy kicsivel több van, mint amire feltétlenül szükség lenne, de hát az még mindig jobban kezelhető ebben az esetben.

Ami érdekes, hogy egy idő után azt vettem észre, hogy ezeket a rutin lépéssorokat elkezdtem nem csak közvetlenül kutyázáshoz kapcsolódó témákban használni. Az egyik olyan szokás, amit iszonyatosan nehezen építettem be a saját hétköznapjaimba, az egy nagyon banális dolog – de ettől függetlenül nagyon megszenvedtem vele -, hogy hogyan fogok én táplálékkiegészítőt szedni.

Egyetlen tablettát kell naponta bevenni, és mégis rengeteget dolgoztam rajta, hogy megtaláljam a megfelelő helyét a rutinomban. Azt tudtam a szokásokról, hogy ha szem elé teszed az adott dolgot, az nagyon sokat tud segíteni benne, hogy eszedbe jusson maga a tevékenység. Na hát én pakoltam már ezt a szegény táplálékkiegészítős dobozt mindenhova. Volt a fürdőszobaszekrényben a pipere cuccok közt, az íróasztalomon, a konyhában, mindenütt – és mégis közepes gyakorisággal elfelejtettem bevenni a saját táplálékkiegészítőmet.

Egyszer csak arra jöttem rá, hogy ettől lényegében teljesen függetlenül soha nem felejtem el beadni a juhászoknak az esti porcerősítőjüket. Ami témájában egészen közel áll az én táplálékkiegészítőmhöz. És láss csodát, azáltal, hogy a táplálékkiegészítő bevételét amögé a rutin lépés mögé tettem be, hogy a kutyák megkapják a saját porcerősítőjüket, el tudtam kezdeni egészen rendszeresen szedni a saját tablettámat is.

Nem nagyon tudtam szakmailag elnevezni, hogy az micsoda, amit csinálok, de nagyon örültem neki, hogy ez így alakult.

A közelmúltban találkoztam annak a magyarázatával, hogy tulajdonképpen mit is csinálunk a kutyázásban, én a kutyázás meg a saját életem határterületén – és hogy egyébként ugyanez lehetséges az élet egészében. Ez az, amit az Atomi szokások című könyvében James Clear habit stacking-nek, a szokások egymásra rétegezésének, egymásra halmozásának nevez.

Azt mondja, hogy persze, azt tudjuk, hogy valamilyen emlékeztető kell ahhoz, hogy egy szokást, egy szokásos viselkedést végigcsináljunk. Erre amellett, hogy bizonyos jeleket láthatóan kiteszünk saját magunk számára, az is megoldás lehet, hogy egy már létező szokásunkhoz kapcsoljuk hozzá a következőt.
A kutyázásban ez úgy van, hogy tudod, hogy fel kell venni a kutyás ruhát, és ezáltal fog eszedbe jutni, hogy össze kell pakolni a kutyás felszerelést is. A kutyázás és a saját életem határán ugyanez működött, amikor az, hogy a kutyának adom a porcerősítőt, annak a jelévé vált, hogy oké, Gabi, akkor most vedd be a táplálékkiegészítődet.

Amikor ilyen szemmel kezdtem el nézni azt, hogy én hogyan működöm, találtam a nem kutyás életemben is példát erre a habit stacking, szokás egymásra halmozás-dologra. Ez pedig az, ahogy a tartalmakat az internet különböző részein összekészítem nektek. Mert például amikor az Instagramra kerülnek a tartalmak, szépen beleírom a poszt szövegébe, hogy hol fogjátok elérni az éppen aktuális részt. Ahhoz, hogy ez tényleg így legyen, fel kell másolnom egy linket a megfelelő helyre. Ha nem lenne az a jel, hogy kiírtam, hogy hol lesz elérhető, nagy valószínűséggel háromból kétszer simán elfelejteném felmásolni a linket a megfelelő helyre. De így, hogy ezt a kettőt összefűztem logikailag, egymásra halmoztam a két szokást, megvan a megfelelő indítás ehhez a rendszeres viselkedéshez is.

A kérdésem hozzád az, hogy hogyan néznek ki a te kutyás rutinjaid? Biztos, hogy vannak ilyenek! Érdemes lehet valahol a séták, az etetések, a gyakorlások kapcsán keresgélned. Ez arra jó, hogy találkozz azzal, hogy te is szoktál nagyon eredményesen szokásokat egymásra halmozni. Nézd meg azt is, hogy csinálod-e ezt máshol. Tehát van-e olyan nem kutyás tevékenységed, ahol egy viselkedés jele a következőnek, amit szeretnél megcsinálni.
Azáltal, hogy lesz erre szemed, és begyakorlod, hogy ilyen módon is gondolkodj a szokásaidról, el fogod tudni kezdeni ezeket a lehetőségeket tudatosan keresni akkor, amikor valamilyen új szokást szeretnél meghonosítani az életedben.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Belső körhöz! Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy biztosan megkapd a Legyél Mindig Kutyás! tartalmakat.