Inspiráció minden héten

Blog

Kutyás sportok, mint a siker általános formulája? Igen!

A kutyás sportok kapcsán az általános sikerformulát gyakorlod nap mint nap! Ismerd fel, és tanuld meg használni az életed más területein is!

Röviden:

Valami leírhatatlan, felemelő érzés, amikor jól működtök együtt a kutyáddal a pályán. Ha szeretnéd minél gyakrabban átélni ugyanezt az életed minden területén, használd a sikerformulát, amit a kutyázásban megtanultál megvalósítani! Íme az összetevők – túl a kutyázáson:

  • Cél és terv: mit és hogyan szeretnél megvalósítani, és hogy ezért vállalod-e a felelősséget.
  • Kapcsolódás: hogyan tudod létrehozni és a legjobban támogatni azt a rendszert, ami képes lesz elérni a célt.
  • Hit: mivel és hogyan tudod felépíteni és végig fenntartani a hitet önmagadban, magatokban.
  • Összpontosítás: hogyan tudod a jelenlétedet erősíteni, hogy ezáltal a legjobbat tudd nyújtani az adott helyzetben.
  • Kitartás: milyen szokásokra van szükséged ahhoz, hogy végig tudj menni az eltervezett úton, egészen végig.

Nézd meg a videót a részletekért, de ezek mind olyan működések, amik rajtad múlnak, fejleszthetőek, és a kutyás sportokban már megtanultad – illetve folyamatosan tanulod – működtetni őket.

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

Valami leírhatatlan, felemelő érzés, amikor jól működtök a pályán. Amikor összeáll, és kijön a lépés. Nem számít, hogy csak edzésen volt, és lehet, hogy csak egy gyakorlat, de te szárnyalsz tőle.

Biztos vagyok benne, hogy veled is volt ilyen. Velünk pont tegnap történt. Sage életében először ugrott agility akadályt 60 cm-en. Persze, ez valakinek csak egy ugrás, de valójában sok-sok hónap munkája van benne a pályán és azon kívül is. És hihetetlen érzés volt látni azt a könnyedséget, ahogy elsőre, örömmel csinálta.

Eszedbe jutott már, hogy milyen jó lenne ezt gyakran megélni az életed minden területén? Szerintem a kutyázáson keresztül megtanultad a siker általános formuláját. A következő lépés, hogy ezt felismerd, és elkezdd tudatosan használni. 

Íme a sikerformula, amit a kutyázásban megtanultál megvalósítani:

Cél és terv: Mindig van előtted egy jól meghatározott feladat, és tudod, hogy mit akarsz kezdeni vele. Egy kombináció az agility-ben, amit bejártál, és eltervezted, hogy mit fogsz csinálni. A bátorságpróba a munkakutyázásban, amiről pontosan tudod, hogy kinek mi a dolga. Egy koreográfia a dog dancingben, ahol a mozdulatok pontosan össze vannak hangolva a zenével.
Általánosságban a kérdés, hogy mit és hogyan szeretnél megvalósítani, és hogy ezért vállalod-e a felelősséget.

Kapcsolódás: Tudod, hogy a kutyázásban nem érhetsz el sikert egyedül. A kutyáddal egy rendszert alkottok, nem beszélve mindazokról a segítőkről, akikkel közösen dolgoztok. A kulcs, hogy azt hozod ki magadból, ami a legjobban támogatja a másikat. Minden mozdulatod azáltal nyer értelmet, hogy a kutyádat segíted vele. Amikor tervezel, a rendszer szintjén gondolkozol. „Milyen úton fog haladni, és hozzá képest hova kell helyezkednem?” „Hogy kell dobnom, hogy könnyen fel tudja venni?” „Mekkorát kell lépnem, hogy elférjen?”
Általánosságban a kérdés, hogy hogyan tudod létrehozni és a legjobban támogatni azt a rendszert, ami képes lesz elérni a célt.

Hit: Ott és akkor elhiszed, hogy képesek vagytok rá. Legalább nem gondolod, hogy nem fog sikerülni. A kétség egyértelműen láttatja magát: Agility edzőként pontosan látom a tanítványaimon, amikor kétségeket visznek fel magukkal a pályára. A kutyák legalább olyan jól olvassák a gazdit, mint én, így ha én leveszem, ők is biztosan leveszik. A legjobb tanács, amit sokszor adni tudok: „Hidd el! Bízz magatokban!”
Általánosságban a kérdés, hogy mivel és hogyan tudod felépíteni és végig fenntartani a hitet önmagadban, magatokban.

Összpontosítás: Amikor kijön a lépés, az összes figyelmeddel, a teljes szíveddel abban vagy, amit csinálsz. Nem csak odakeveredsz valahogy, és kalimpálsz össze-vissza. A pillanatban vagy és teljesen elmerülsz a tevékenységben. Arról meséltem már korábban, hogy az agility-s teljesítményen az is meglátszik, ha az ember csak néhány másodperccel jár előrébb fejben, mint ami éppen történik. Amikor arra koncentrál, hogy mit kell majd csinálni ott, abban a nehéz kombinációban, simán elhagyja a kutyát az elvileg egyszerű részen, mert a kutya észleli, hogy megszűnt a jelenlét.
Általánosságban a kérdés, hogy hogyan tudod a jelenlétedet erősíteni, hogy ezáltal a legjobbat tudd nyújtani az adott helyzetben.

Kitartás: Végigcsinálod, úgy értem, egészen végig. Nem örülsz az utolsó két akadály közt, csak a legvégén. Nem lazázol, amíg a kutya kifelé megy az apportért mondván, hogy neked most épp semmi dolgod. Kitartod a végpózt addig, amíg teljesen elhalkul a zene, nem indulsz el kifelé, amikor még szól az utolsó ütem. És nem mellesleg tréningezel hetente négyszer évekig a különböző szükséges elemeket – fizikait, mentálist, tudásbelit – hogy egyszer összeállhasson az egész.
Általánosságban a kérdés, hogy milyen szokásokra van szükséged ahhoz, hogy végig tudj menni az eltervezett úton, egészen végig.

A siker általános formulája tehát valahogy így foglalható össze: Kell egy konkrét elképzelés arról, hogy mit és hogyan szeretnél elérni. Tudj kapcsolódni egy nálad nagyobb egészhez, adni és kapni, a rendszer szintjén gondolkozni. Rendíthetetlenül hinni abban, hogy képesek vagytok rá. Tudatosan összpontosítani és kitartani egészen a legvégéig, és ha kell, azon túl is.

Ezek mind olyan működések, amik rajtad múlnak, fejleszthetőek, és a kutyás sportokban már megtanultad – illetve folyamatosan tanulod – működtetni őket. Ha szívesen foglalkozol azzal is, hogy ezeket hogyan valósítsd meg őket az életed minden területén, várlak a Legyél Mindig Kutyás! Klubban.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Belső körhöz! Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy biztosan megkapd a Legyél Mindig Kutyás! tartalmakat.